Pes kavusu bulunan hastalarda birinci metatars ekstansiyon osteotomisinin ayak dizilimine etkisi: Üç boyutlu anatomik model çalışması
The effect of first metatarsal extension osteotomy on foot alignment in patients with pes cavus: A three-dimensional anatomical model study
- Tez No: 936783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ KARAİSMAİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Pes kavus, 1. Metatars ekstansiyon osteotomisi, 3-boyutlu modelleme, preoperatif planlama, Pes cavus, first metatarsal extension osteotomy, 3D modeling, preoperative planning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Pes kavus, ayak medial arkın yüksek olması ve vücut ağırlığını vermekle arkın düzelmemesi ile karakterizedir. Bu çalışmada üç boyutlu anatomik modellerde sanal ortamda pes kavus tedavisinde uygulanan birinci metatars ekstansiyon osteotomi varyasyonların ayak dizilimine etkisinin incelenerek tedavi algoritması oluşturulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Pes kavus deformitesi olan 10 hastaya ait ayakta yük altında çekilen BT görüntülerinden oluşturulan 3-boyutlu modeller üzerinde 1. metatarsın proksimalinden 1 cm ve 2 cm seviyede ayrı ayrı 3 mm, 5 mm ve 7 mm boyutlarında ekstansiyon osteotomisi uygulanarak 60 model oluşturuldu. Osteotomi öncesi ve sonrası Meary açısı, kalkaneal eğim açısı ve tibiokalkaneal açı değerlendirildi. Bulgular: Sanal cerrahide 1 cm'den yapılan 3 mm, 5 mm ve 7 mm miktarında ekstansiyon osteotomilerinin ayak dizilimine etkileri incelendiğinde, Meary açısında sırasıyla 6.65°±1.18, 10.94°±1.87, 15.13°±2.53, kalkaneal eğim açısında 2.14°±0.48, 3.57°±0.57, 4.89°±0.93, ve tibiokalkaneal açıda 4.92°±1.33, 8.27°±1.92, 11.6°±2.62 derecelik azalma sağladıkları tespit edildi. 2 cm'den yapılan 3 mm, 5 mm ve 7 mm miktarında ekstansiyon osteotomilerinin ayak dizilimine etkileri incelendiğinde, Meary açısında sırasıyla 6.62°±1.02, 10.56°±1.81, 14.3°±2.32, kalkaneal eğim açısında 2.09°±0.38, 3.34°±0.51, 4.52°±0.7, ve tibiokalkaneal açıda 4.84°±1.01, 7.78°±1.38, 10.74°±2.1 derecelik azalma sağladıkları tespit edildi. Kama boyutları eşit tutulduğunda 1 cm ve 2 cm'den yapılan osteotomilerin ayak dizilimine etkileri açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Pes kavus tedavisinde deformite miktarına göre uygulanacak 1. metatars ekstansiyon osteotomisini formüle eden bir preoperatif planlama algoritması geliştirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Pes cavus is high medial arch of the foot that does not flatten under weight-bearing. This study aimed to investigate the effects of variations of first metatarsal extension osteotomy, performed virtually on three-dimensional anatomical models, on foot alignment and to develop a treatment algorithm. Materials and Methods: Three-dimensional models were created from weight-bearing CT scans of 10 patients diagnosed with pes cavus. Extension osteotomies were performed at 1 cm and 2 cm distal to the tarsometatarsal joint as 3 mm, 5 mm, and 7 mm wedge sizes. Meary's angle, calcaneal pitch angle, and tibiocalcaneal angle were evaluated pre- and post-osteotomy. Results: Virtual osteotomies performed at 1 cm resulted in a decrease in Meary's angle by 6.65°±1.18, 10.94°±1.87, 15.13°±2.53, in calcaneal pitch angle by 2.14°±0.48, 3.57°±0.57, 4.89°±0.93, and in tibiocalcaneal angle by 4.92°±1.33, 8.27°±1.92, 11.6°±2.62 for 3 mm, 5 mm, and 7 mm osteotomies. Osteotomies performed at 2 cm resulted in a decrease in Meary's angle by 6.62°±1.02, 10.56°±1.81, 14.3°±2.32, in calcaneal pitch angle by 2.09°±0.38, 3.34°±0.51, 4.52°±0.7, and in tibiocalcaneal angle by 4.84°±1.01, 7.78°±1.38, 10.74°±2.1. No significant difference was found on foot alignment effects between osteotomies performed at 1 cm and 2 cm. Conclusion: A preoperative planning algorithm was developed to determine the appropriate first metatarsal extension osteotomy based on the severity of the pes cavus deformity.