İlköğretim çağındaki çocuklarda ayak,ayak bileği deformitelerinin podoskop ile değerlendirilmesi
The measurement of deformity foot and ankle with podoscop, who are in elementary school
- Tez No: 157187
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Pes Planus, Pes Kavuş, Medial Longitudinal Ark, Podoskop II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, ilköğretim çağındaki çocuklarda ayak ve ayak bileği deformitelerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Araştırmamıza 5 ile 14 yaşlan arasında 105 erkek ve 82 kız toplam 187 gönüllü ilköğretim çağındaki çocuk alındı. Çalışmaya alınan kişiler Karabük Merkez Atatürk İlköğretim okulundan Ana sınıfi ile 8. sınıf arasındaki öğrencilerdi. Bireyler okullarında değerlendirildi. Değerlendirme başlangıcında demografik bilgiler, ayak ve alt extremite ile ilgili şikayet, hastalık veya son beş yılda geçirilmiş kaza olup olmadığı ile ilgili bir anket formu öğrencilerle birebir görüşülerek dolduruldu. Daha sonra normal eklem hareketlerinin değerlendirilmesi, alt extremite uzunluk ve çevre ölçümleri yapıldı. Daha sonra podoskop ve feiss çizgisi yöntemi ile pes planus ve pes kavuş değerlendirildi. Yine podoskopun goniyometresinden yararlanılarak talipes varus ve valgusun dereceleri ölçüldü. Halluks valgus, çekiç parmak, pençe parmak, transvers ark düşüklüğü değerlendirilerek eğer varsa halluks valgusun derecesi ölçüldü. Araştırmamızın sonunda podoskop ile değerlendirme sonuçlarına göre kızların %83.5'inin normal, % 11 'inin 1° Pes planus, %4.3'ünün 2° Pes planus, %1.2'sinin 3° Pes planus okluğu, erkeklerin %79.05'min normal, %14.3'ünün 1° Pes planus, %6.2'sinin 2° Pes planus ve %0.05'inin 3° Pes planus olduğu görülmüştür. Feiss çizgisi yöntemine göre ise kızların %0.6'sınm normal, %82.9'unun 1° Pes planus, %15.3'ünün 2° Pes planus, %1.2'sinin 3° Pes planus, olduğu görülmüştür. Erkeklerde normal kişiye rastlanılmamış, %82.4'ünün 1° Pes planus, % 16. Finin 2° Pes planus, % 1.5 'inin 3° Pes planus, olduğu görülmüştür. Podoskop ile feiss çizgisi yöntemlerinin pes planus değerlendirmelerinin normal ve 1° Pes Planus için farklı olduğu fakat 2° ve 3° Pes Planus için arasında fark olmadığı görülmüştür. Araştırmamızın sonunda çekiç parmak, pençe parmak, pes kavuş, transvers ark düşüklüğü ve talipes varusa rastlanılmamış, toplam 295 ayakta çeşitli derecelerde talipes valgusa ve yine 32 ayakta çeşitli derecelerde halluks valgusa rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to appraise of deformity foot and ankle on children, who are in elementary school. The research includes 105 male, 82 female totally 187 voluntary children, who are between 5 and 15 years old in elementery school. They have been selected from between nursery school's and eighth class students in Karabük Merkez Atatürk Elementery School. Individuals have been evaluated in their school. At the beginning of the assesment a questionnaire form, which asks the demographic informations, complaints about the lower-extremities, diseases or accidents happened in the last 5 years, has been filled by face-to-face interviewing students. Furthermore range of motion, sensitivity testing, muscle testing, evaluation of muscle shortness, antropometric measurements of foot and lower extremities heve been done. After that with the podoscop and feiss line method, pes planus and pes cavus were evaluated. Talipes varus and valgus degrees were measured by using goniometer of podoscop. By evaluating hallux valgus, hammer finger, paw finger and transvers arch decreasing, if there is, hallux valgus degree are measured. At the end of the research, according to result of measurement with podoscop it's obtained that 83.5 % are normal, 1 1.0 % are l°Pes planus, 4.3 % are 2° Pes planus,1.2 % are 3° Pes planus infemale, 79.5 % are normal, 14.3 % are l°Pes planus, 6.2 % are 2° Pes planus,0.5 % are 3° Pes planus in male. Acording to result of feiss line method it's obtained that 0.6 % are normal, 82.0 % are l°Pes planus 15.3 % are 2°Pes planus, 1.2 % are 3° Pes planus in female and it's obtained 82.4 % are 1° Pes planus, 16.1 % are 2° Pes planus,1.5 % are 3° Pes planus in male but there is no normal person in male. It's obtained that the methods of podoscop and feiss line of normal and 1° Pes Planus evaluations are different but 2° and 3° Pes Planus evaluations aren't different. At the end of the research hammer finger, paw finger, pes cavus, transvers arch decreasing and talipes varus weren't determined. İn various degrees talipes valgus was obtained on totally 295 foots and in various degrees hallux valgus was obtained on 32 foots. Keywords.Pes Planus, Pes Cavus, Medial Longitudinal Arch, Podoscop