Kurumsal iletişim perspektifinde kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerinin incelenmesi
An examination of corporate sustainability activities from a corporate communication perspective
- Tez No: 936791
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu, Global Şirketler, Kurumsal iletişim, Corporate Sustainability, Sustainable Development, Corporate Sustainability Report, Global Companies, Corporate Communication
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
İklim değişikliğine bağlı olarak doğal kaynakların azalması, salgın hastalıklar, su kaynaklarının azalması, hava kirliliğinin artmasıyla canlıların yaşam alanlarının tahrip edilmesi ülkeleri, kurumları alarma geçirmektedir. Kurum ve kuruluşları çevresel anlamda duyarlı olmaya ve harekete geçirmeye zorlamaktadır. Doğanın devamlılığı markaların ve bireylerin sorumluluklarını artırmaktadır. Bu bağlamda kurumlar için sürdürülebilirliğin önemi ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı“ortak geleceğimiz”raporunda belirtildiği üzere gelecek nesillerin gereksinimlerini düşünerek kaynakların korunmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerini sağlık, ekonomi, teknoloji, iklim krizi ve toplumsal sorunlar olarak kategorilendirilmektedir. Çalışmada“UN Global Compact”üyelerinden 5 tanesi (Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Doğuş Holding, Zorlu Holding, Koç Holding) kurumsal sürdürülebilirlik açısından içerik analizi yöntemine göre incelenecektir. Her şirketin sürdürülebilirlik raporu ve bu rapor sonuçlarının kuruluşun iletişim stratejilerine nasıl yansıdığı içerik analizi yöntemiyle incelenecektir. Seçilen 5 şirketin kendine ait sosyal medya hesapları ve kurumsal sürdürülebilirlik raporuna yönlendirilen farklı web siteleri bulunmaktadır. Özellikle raporun yer aldığı web siteleri incelenecektir. Raporların sonuçlarına göre iletişim stratejilerinin nasıl yansıdığı, Van Riel'in kurumsal iletişim modeli ve Welford'un kurumsal sürdürülebilirlik modeline göre kategorilendirilmektedir. Çünkü hedefler ve araçlar örtüşmektedir. Amaç, şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik raporu sonuçlarının iletişim stratejilerine nasıl yansıdığını aktarmaktır. Buradan yola çıkılarak bu tezde çeşitli kurumların sürdürülebilir faaliyetleri ve bunların iletişim süreçlerine hangi araçlarla yansıtıldığı araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Due to climate change, the depletion of natural resources, outbreaks of diseases, diminishing water resources, and increased air pollution, the destruction of habitats for living beings has put countries and organizations on alert. It forces institutions and organizations to be environmentally sensitive and take action. The continuity of nature increases the responsibilities of brands and individuals. In this context, the importance of sustainability for organizations comes to the forefront. The concept of sustainability aims to preserve resources by considering the needs of future generations, as stated in the“Our Common Future”report. In this study, corporate sustainability activities are categorized as health, economy, technology, climate crisis, and societal issues. Five members of the“UN Global Compact”(Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Doğuş Holding, Zorlu Holding, Koç Holding) will be analyzed in terms of corporate sustainability using content analysis method. The sustainability reports of each company and how the results of these reports are reflected in the organization's communication strategies will be examined using the content analysis method. Each of the selected five companies has its own social media accounts and different websites dedicated to corporate sustainability reports. Especially, the websites where the reports are available will be investigated. Based on the results of the reports, communication strategies are categorized according to Van Riel's corporate communication model and Welford's corporate sustainability model, as the goals and tools align. The aim is to convey how the corporate sustainability report results of companies are reflected in their communication strategies. Based on this, this thesis will explore various institutions' sustainable activities and how they are reflected in their communication processes using various tools.