Uluslararası seyahat eden Türk yolcularda sıtma ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level about malaria among Turkish passengers traveling internationally
  1. Tez No: 936860
  2. Yazar: MERVE DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat sağlığı, sıtma, bilgi düzeyi, Travel health, Malaria, Knowledge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Hava ve Uzay Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışma ile yurtdışına seyahat eden Türk yolcuların sıtma hakkındaki bilgi düzeylerini tespit etmeyi ve kişilerin sıtmaya ilişkin farkındalıklarını artırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Yurtdışına seyahat edecek olan ve Ankara Seyahat Sağlığı Merkezine başvuran katılımcılara sosyodemografik bilgilerinin yanı sıra, mevcut seyahatleri ve sıtma ile ilgili soruların olduğu bir anket uygulandı. Bu anketten elde edilen skorlar, MEB tarafından hazırlanan hayat boyu öğrenme yönetmeliğinden faydalanarak sınıflandırılmıştır. Bulgular: Araştırmamızın cinsiyet dağılımı %79 (n=317) erkek ve %21 (n=86) kadın şeklindedir. Yaş ortalaması 38,19 ±10,32'dir. Yurtdışına ilk defa seyahat edecek katılımcıların oranı %18,6'dır (n=75). Geçmiş seyahat sayısı en fazla grup %35,5 (n=143) ile 1-5 kez yurtdışına çıkmış olan kişilerdir. Katılımcıların ortalama bilgi düzey skoru 49,31±22,34 hesaplanmış olup katılımcıların %53,3'nün (n=215) yeterli bilgi düzeyine sahip olduğu bulunmuştur. Kadınlarda, daha önce yurtdışına seyahat etmiş olanlarda, sık seyahat edenlerde, eğitim seviyesi daha yüksek olanlarda, aynı lokasyona daha önce bulunanlarda, seyahat öncesi araştırma yapanlarda ve sağlık çalışanlarından bilgi alanlarda bilgi düzeyleri daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca seyahat sıklığı ile bilgi düzeyi arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların yarısından fazlasının bilgi düzeyi skoru yeterli bulunmuş olsa da bu oran literatürdeki diğer çalışmalara göre düşük bir orandır. Sıtmaya karşı daha etkin bir koruma sağlayabilmek için bilgi düzeyinin artırılması gerekmektedir. Çeşitli kamu spotları ile bilgilendirmeler yapılmalı, sıtma endemik bölgelere seyahat edecek kişilere zorunlu bir seyahat sağlığı hizmet programı oluşturulup, kişilerin seyahat öncesi bilgi edinmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: With this study, we aimed to assess the knowledge levels of Turkish travelers before abroad trip regarding malaria and to raise awareness about the disease. Materials and Methods: A questionnaire was conducted to participants before traveling abroad during their Ankara Travel Health Center visit. Survey questions inquiring about their sociodemographic information, trip details, and knowledge of malaria. The scores obtained from this survey were stratified according to the lifelong learning score threshold established by the Ministry of National Education. Results: Of the 403 participants, 317 (79%) were male, and 86 (21%) were female. The mean age was 38.19 ±10.32. Seventy-five participants (18.6%) traveled abroad for the first time, and 143 travelers (35.5%) had been abroad 1-5 times. The average knowledge score of the participants was calculated as 49.31±22.34, with 53.3% (n=215) of the participants having sufficient knowledge. It was found that women had higher knowledge. Frequent travelers, as well as those who had previously traveled abroad and visited the same location, exhibited higher knowledge. Participants with higher education levels, those who search for information before traveling, and those who receive information from healthcare professionals also demonstrated higher knowledge. Additionally, it was found that travel frequency was positively correlated with knowledge scores. Conclusion: Although more than half of the participants were found to have sufficient knowledge, their knowledge level is lower compared to other studies in the literature. Effective protection against malaria can only be achieved by increasing public knowledge. Information should be provided through various Public Health Informatics platforms, and a mandatory travel health service program should be established for those traveling to malaria-endemic regions before their trips.