Melazma hastalarında inflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi vemelazma metabolik sendrom ilişkisi
Evaluation of inflammatory markers in melasma patients and the relationship between melasma and metabolic syndrome
- Tez No: 936861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE YASAK GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Melazma, İnflamasyon, Metabolik Sendrom, Melasma, Inflammation, Metabolic Syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Melazma vücudun özellikle güneş gören bölgelerinde oluşan, hiperpigmente yamalar ile karakterize, kronik bir hastalıktır. Patogenezinde birçok çevresel ve genetik faktör rol oynamaktadır. Organizmanın zararlı uyaranlara karşı verdiği yanıt olan inflamasyon birçok hastalığın patogenezinde yer almaktadır. Dermatolojik hastalıklar sıklıkla sistemik inflamatuar değişiklikler göstermektedir. Melazmanın oluşumunda da dermal inflamasyon suçlanmakta, sistemik inflamasyon durumuyla ilişkisi ise tam anlamıyla bilinmemektedir. Son zamanlarda inflamasyon durumunu değerlendirmede tam kan sayımı parametrelerinden elde edilen veriler de sık kullanılmaktadır. Metabolik sendrom; insülin direnci, glikoz intoleransı, dislipidemi, abdominal obezite gibi birkaç temel risk faktörünün bir arada bulunduğu edinsel bir endokrinopatir. Çalışmamızda 56 melazma hastası ve 59 sağlıklı kontrol grubunun verileri geriye dönük incelenmiştir. Melazmanın sistemik inflamasyon durumuyla ilişkisine bakmak için sistemik inflamatuar parametreler iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Ayrıca patogenezlerinde ortak yolakların bulunduğu ve inflamasyonun suçlandığı iki hastalık olan melazma ve metabolik sendrom ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda sistemik inflamatuar belirteçler açısından hasta ve kontrol grubunda anlamlı düzeyde bir farklılık oluşmamıştır. Bu durum melazmadaki inflamasyonun dermal seviyede kalması nedeniyle oluşmuş olabilir. Çalışmamızda melazma hasta grubunda metabolik sendrom sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Patogenezlerindeki ortak yolaklar nedeniyle oluşabilecek bu durumun daha geniş popülasyonlu çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Melasma is a chronic disease characterized by hyperpigmented patches that occur especially in sun-exposed areas of the body. Many environmental and genetic factors play a role in its pathogenesis. Inflammation, which is the organism's response to harmful stimuli, is involved in the pathogenesis of many diseases. Dermatological diseases often show systemic inflammatory changes. Dermal inflammation is also blamed for the formation of melasma, but its relationship with systemic inflammation is not fully known. Recently, data obtained from complete blood count parameters have also been frequently used in evaluating the inflammation status. Metabolic syndrome is an acquired endocrinopathy in which several basic risk factors such as insulin resistance, glucose intolerance, dyslipidemia, and abdominal obesity coexist. In our study, data from 56 melasma patients and 59 healthy controls were retrospectively examined. In order to look at the relationship between melasma and systemic inflammation, systemic inflammatory parameters were compared between the two groups. In addition, it was aimed to examine the relationship between melasma and metabolic syndrome, two diseases in which common pathways are found in their pathogenesis and inflammation is blamed. In our study, there was no significant difference in systemic inflammatory markers between the patient and control groups. This may have occurred because the inflammation in melasma remained at the dermal level. In our study, the frequency of metabolic syndrome was found to be significantly higher in the melasma patient group than in the control group. This situation, which may occur due to common pathways in their pathogenesis, should be supported by studies with larger populations.