Kadın kooperatiflerinin uluslararası ticarete giriş sürecine yönelik nitel bir araştırma
A research aimed at a qualitative study on the entry process of women's cooperatives into international trade
- Tez No: 936880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kooperatifleri, Uluslararası Ticaret, Gelişim, Women Cooperatives, International Business
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kadın Kooperatiflerinin Uluslararası Ticarete Giriş Sürecine Yönelik Nitel Bir Araştırma Tuğba YILDIRIM Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı Bu araştırma, geçmişten günümüze kısa tarihli bir girişimcilik modelini aynı çatı altında sergileyen kadın kooperatifleri için ulusal sınırları aşan sınır dışı ticaret algısı da son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Bu algıyı ticari faaliyetlere dönüştürebilen kadın kooperatifi sayısı oldukça azdır, bu durum birtakım nedenlere dayandırılmaktadır. Çalışma nitel bir gözlem ile derinlemesine yapılan görüşmeler dahilinde söylem analizi yöntemi kullanılarak kadın kooperatifleri ile iletişim halinde olan resmi kurum ve kuruluşlardan elde edilen veriler kullanılmış olup, çalışma süresince iletişim kurulan katılımcı olarak araştırma kapsamına dahil edilen kadın kooperatiflerinin vermiş olduğu bilgilerden yararlanılmıştır. Yapılan araştırma kapsamında konuya dair elde edilen veriler değerlendirildiğinde kadın kooperatifleri açısından uluslararası ticaret yönünde hala aşılaması zor engeller olduğu tespit edilmiştir. Kadın kooperatiflerinin uluslararası ticarete giriş ve sonrasında yaşadığı sorunlar aynı zamanda gelişim önündeki engeller ile de paralellik göstermektedir. Dolayısı ile uluslararası ticaret önündeki engellerin kaldırılarak pozitif yönde kazanç politikasına dönüştürülmesi, aynı zamanda kooperatifler için sürdürülebilir devamlılık ve bu yöndeki başarının da sağlanabilmesi anlamına gelebilmektedir. Bu noktada bu araştırma kadın kooperatiflerinin sektördeki durumunu, kooperatife katılımın sosyal ve ekonomik etkilerini, katılım sonrası ve finansal değerler yönündeki beklentilerini ayrıca genel itibari ile uluslararası ticaret açısından yeterlilikleri ve ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşım olanakları ile bu yöndeki çabalarını sunmaktadır. Ayrıca çalışma ana hatları ile uluslararası ticareti tercih sebepleri, başarısızlık nedenleri ve başarı önündeki engeller nitel bir yaklaşım ile incelenerek Türkiye'deki kadın kooperatiflerinin uluslararası ticarete giriş sürecin mevcut durumunu yansıtmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A Research Aimed at a Qualitative Study on the Entry Process of Women's Cooperatives into International Trade Tuğba YILDIRIM Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Business Administration International Business Program This research has shown that women's co-operatives, which have historically exhibited a short-lived entrepreneurial model under the same roof, have in recent years begun to develop a perception of cross-border trade that transcends national borders. The number of women's co-operatives that have been able to turn this perception into commercial activities is quite low, and this is attributed to a number of reasons. The study is based on qualitative observation and in-depth interviews using the discourse analysis method, using data obtained from official institutions and organisations that are in contact with women's co-operatives, and the information provided by the women's co-operatives included in the scope of the research as participants communicated during the study. The data gathered in the study revealed that women's co-operatives still face obstacles to international trade that are difficult to overcome. The problems that women's co-operatives face in entering international trade and afterwards are also parallel to the barriers to development. Therefore, removing barriers to international trade and transforming them into a positive earning policy can also mean sustainable continuity and success for co-operatives. At this point, this study presents the status of women's co-operatives in the sector, the social and economic effects of joining a co-operative, their expectations after joining and in terms of financial values, as well as their competence in terms of international trade in general, their access to the resources they need and their efforts in this direction. In addition, the study outlines the reasons for choosing international trade, the reasons for failure, and the barriers to success, using a qualitative approach to examine women's co-operatives in Turkey in the process of entering international trade. aims to reflect the current situation.