Çukurova Üniversitesi Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet algısının iletişim ve sosyal sorun çözme becerileri ile ilişkisi
The relationship between perception of violence against healthcare workers and communication and social problem solving skills of Çukurova University Family Medicine residency students
- Tez No: 936881
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, İletişim, Sorun Çözme, Şiddet, Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Family medicine, Communication, Problem Solving, Violence, Medical Specialty Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Hekimlerin şiddeti nasıl algıladıklarının anlaşılmasının ve değiştirilebilir risk faktörleri üzerinde çalışılmasının önemli olduğu noktasından yola çıkılarak yürütülen bu çalışmada aile hekimliğinde uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlisi hekimlerde şiddet algısının değerlendirilmesi ve bunun iletişim ve sosyal sorun çözme becerileri ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini, çalışmanın yapıldığı tarihte Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlisi hekimler oluşturdu (N=73). Verilerin toplanmasında sosyodemografik anket formu, Sağlık Profesyonellerinin Şiddete Karşı Güvenlik ve Güven Ölçeği, İletişim Becerileri Ölçeği ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Ölçeği uygulandı. İstatistiksel analizlerde eşleştirilmiş t test, Pearson ve Spearman bağıntı katsayıları kullanıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 32,3±6,6 (24-52) olan 73 katılımcının %63,0'ı kadın, %58,9'u evli, %63'ü tam zamanlı uzmanlık öğrencisiydi. Katılımcıların %94,5'inin temel iletişim ve hasta-hekim iletişim becerilerini iyi-çok iyi olarak değerlendirdiği, her beş katılımcıdan üçünün bu konuda eğitim aldığı, %83,6'sının eğitim almak istediği saptandı. Her üç katılımcıdan biri sosyal sorun çözme becerilerini iyi-çok iyi olarak değerlendirdi ve %87,7'si bu konuda eğitim almak istediğini bildirdi. Benzer şekilde her üç katılımcıdan biri sağlık profesyonellerine yönelik şiddetin yönetimi konusundaki becerilerini iyi olarak değerlendirdi ve %93,2'si bu konuda eğitim almak istediğini bildirdi. Katılımcıların Sağlık Profesyonellerinin Şiddete Karşı Güvenlik ve Güven Ölçeğinin“güven”ve“şiddet toplam”alt ölçek puanları ile“kendini ifade etme”,“etkin dinleme, sözel olmayan iletişim”,“iletişim toplam”puanları arasında pozitif yönde zayıf- orta;“güven”,“güvenlik”,“şiddet toplam”puanları ile“probleme olumlu yönelim”puanı arasında pozitif yönde ve“probleme olumsuz yönelim”puanı arasında negatif yönde zayıf-orta derecelerde ilişki saptandı. Katılımcıların uzmanlık eğitimine başlamadan önceki ve uzmanlık eğitimi sürecindeki, temel iletişim, hasta-hekim iletişimi, sosyal sorun çözme ve sağlık profesyonellerine yönelik şiddet yönetimi konusundaki beceri algıları karşılaştırıldığında tüm becerilerde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Sonuç: Sağlık profesyonellerine yönelik şiddet yönetiminde iletişim ve sosyal sorun çözme becerilerinin önemini ve bu konulardaki eğitim gereksinimini ortaya koyan bulgularımız müfredat güncellemeleri, eğitim planlamaları ve ileri araştırmalar açısından dayanak oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Based on the point that it is important to understand how physicians perceive violence and to work on modifiable risk factors, this study aimed to evaluate the perception of violence in research assistant physicians receiving specialty training in family medicine and to investigate its relationship with communication and social problem solving skills. Material and method: The study population consisted of research assistant physicians receiving specialty training in the Department of Family Medicine, Faculty of Medicine, Çukurova University at the time of the study (N=73). Sociodemographic questionnaire form, Health Professionals' Safety and Confidence Scale against Violence, Communication Skills Scale and Social Problem Solving Skills Scale were used to collect the data. Paired t test, Pearson and Spearman correlation coefficients were used in statistical analysis. Results: Of the 73 participants with a mean age of 32.3±6.6 years (24-52), 63.0% were female, 58.9% were married, and 63% were full-time specialty students. It was found that 94.5% of the participants evaluated their basic communication and patient- physician communication skills as good to very good, three out of every five participants had received training on this subject, and 83.6% wanted to receive training. One out of every three participants rated their social problem solving skills as good-very good and 87.7% reported that they would like to receive training on this subject. Similarly, one out of every three participants rated their skills in the management of violence against health professionals as good and 93.2% reported that they would like to receive training on this subject. There was a weak-moderate positive correlation between the 'trust' and 'violence total' subscale scores of the Healthcare Professionals' Safety and Confidence Scale against Violence and 'self-expression', 'active listening, non-verbal communication' and 'communication total' scores; a weak-moderate positive correlation between the 'trust', 'safety' and 'violence total' scores and the 'positive orientation to the problem'score; and a negative weak-moderate negative correlation between the 'negative orientation to the problem' score. When the participants' perceptions of skills in basic communication, patient-physician communication, social problem solving and management of violence against health professionals before and during specialty training were compared, statistically significant increases were found in all skills. Conclusion: Our findings revealing the importance of communication and social problem solving skills in the management of violence against health professionals and the need for training on these issues may provide a basis for curriculum updates, training plans and further research.