Kanser tanısı almış çocuklara bakım verenlerin travma belirtilerinin ve kolektivist başa çıkma stillerinin incelenmesi
Examination of trauma symptoms and collectivist coping styles in caregivers of children diagnosed with cancer
  1. Tez No: 936879
  2. Yazar: CEREN NUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Family Planning, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanseri, bakım veren, travma, kolektivist başa çıkma stilleri, Childhood cancer, caregiver, trauma, collectivist coping styles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu araştırma, kanser tanısı almış çocukların yetişkin bakım verenlerinde travma belirtilerinin varlığını ve yoğunluğunu değerlendirmeyi, ayrıca bu bireylerin kullandıkları kolektivist başa çıkma stillerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bakım verenlerin sosyodemografik özellikleri, aile yapısı ve çocuğun hastalık süreci ile travma belirtileri ve başa çıkma stilleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel tasarımda ve ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiş olup veriler nicel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'na (KAÇUV) kayıtlı ve kanser tanısı almış en az bir çocuğa bakım veren 567 yetişkin ile yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Olayların Etkisi Ölçeği ve Kolektivist Başa Çıkma Stilleri Envanteri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 30.0 programı kullanılarak bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %74,8'i kadın, %52,7'si 35-44 yaş grubundadır. Bakım verenlerin %93,7'si evli olup %30,9'u 25-34 yaş aralığındadır. Olayların Etkisi Ölçeği'nden elde edilen sonuçlara göre, bakım verenlerin ortalama travma skoru 48,52±18,31 olup katılımcıların %89,1'i (n=505) belirlenen kesme puanı olan 24'ün üzerinde skor alarak yüksek travma belirtileri göstermiştir. Kolektivist Başa Çıkma Stilleri Envanteri sonuçlarına göre en çok kullanılan başa çıkma yöntemi aile desteği ve din-maneviyat alt boyutları olmuştur. Elde edilen bulgular, travmatik olayların etkisiyle başa çıkmada kolektivist başa çıkma stratejilerinin çeşitli yönleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu durum kolektivist başa çıkma stratejilerinin travma düzeyini azaltıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Sonuç: Kanser tanısı almış çocuklara bakım veren bireyler yüksek düzeyde travma belirtileri sergilemekte olup kolektivist başa çıkma stilleri ile bu belirtileri hafifletme eğilimindedirler. Özellikle aile desteği ve manevi inançların travma yönetiminde önemli rol oynadığı görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, bakım verenlere yönelik psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to assess the presence and intensity of trauma symptoms in adult caregivers of children diagnosed with cancer and to examine the collectivist coping styles they employ. The relationships between caregivers' sociodemographic characteristics, family structure, the child's illness process, trauma symptoms, and coping styles were investigated. Materials and Methods: The study was conducted using a cross-sectional design and a correlational survey model, with data analyzed using quantitative methods. The study included 567 adults registered with the Hope Foundation for Children with Cancer (KAÇUV) who provided care for at least one child diagnosed with cancer. Participants completed a sociodemographic information form, the Impact of Events Scale, and the Collectivist Coping Styles Inventory. Data analysis was performed using SPSS 30.0, with independent samples t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis applied. Results: Among the participants, 74.8% were women, and 52.7% were in the 35–44 age group. Of the caregivers, 93.7% were married, while 30.9% were between the ages of 25 and 34. According to the results obtained from the Impact of Event Scale, the average trauma score of caregivers was 48.52±18.31, and 89.1% (n=505) of the participants scored above the predetermined cutoff point of 24, indicating high levels of trauma symptoms. Based on the results of the Collectivist Coping Styles Inventory, the most frequently used coping methods were family support and the religion-spirituality subdimensions. The findings suggest that collectivist coping strategies are associated with various aspects of managing the impact of traumatic events. This indicates that collectivist coping strategies may have a mitigating effect on trauma levels. Conclusion: Caregivers of children diagnosed with cancer exhibit high levels of trauma symptoms and tend to alleviate these symptoms through collectivist coping styles. In particular, family support and spiritual beliefs play a crucial role in trauma management. Based on these findings, it is recommended to strengthen psychosocial support mechanisms for caregivers.