İç mekan boyalarının insan sağlığına etkisi
  1. Tez No: 93689
  2. Yazar: GÜLAY YEDEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: insan sağlığı, boya, zehirli boya bileşenleri, psikolojik etkiler, biyolojik etkiler
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hemen tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de yapı ürünlerinde standartların oluşmamış olmasından ya da var olan standartlara uyulup uyulmadığı yeterince denetlenemediğinden sayılan her gün artan, yapıdan kaynaklanan hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu tezin amacı, yapı ürünlerinden boyanın, bileşimindeki bazı zararlı maddeler den dolayı önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu bilimsel kaynaklarla açıklayarak bu konuda mimarların daha doğru ürün seçebilmelerine katkı sunabilmektir. Tezin birinci bölümünde mimarların uygulamalarında çok kereler kullandıkları boyalan seçerken insan sağlığım dikkate almadıklan, bunun nedeninin de ürünü tanımamaktan kaynaklandığı varsayımıyla yapılan anket uygulamasının da yardımıyla yukandaki amaç doğrultusunda çalışmanın konu alam ve kapsamı tanımlanmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise boyalar genel olarak tanımlanmış ve sınıflandınlmıştır. Üçüncü bölümünde ise iç mekan boyalanm ve zararlı bileşenlerini açıklanmaktadır. Bu zararlı bileşenlerin insanda oluşturduğu sağlık problemleri biyolojik ve psikolojik etkiler olarak iki ana başlık altında açıklanmıştır. Daha sonra biyolojik etkiler vücuttaki sistemleri etkileme yerlerine göre sınıflandınlarak açıklanmıştır. Önemli biyolojik etkilerinin yanında doğru ürün seçilmediğinde boya renklerinin aydınlılık ve ışıklılık etkisinin de görme bozukluklanna ve psikolojik rahatsızlıklara da neden olabildiği ifade edilmiştir. Son bölüm olan dördüncü bölümünde, sonuçlar değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Like in all developing countries also in Turkey due to the fact that construction product standards are not set yet or it can not be detected whether these standards are followed, an everyday increasing number of dieseases come out. The aim of this thesis is to explain by scientific methods that paint, as a construction product causes important health problems because of some harmful substances in its composition, and aid architects in choosing the more appropriate products. In the first section of this thesis the field and coverage of the research is stated regarding also the survey which assumes that many times architects have used paint without caring for human health the reason for which is that they do not know the product. In the second section of the thesis different types of paint are defined and classified. The third section explains interior paint and its harmful components. The health problems which these harmful components cause are stated in two main titles being biological and psychological influences. Then biological ones are classified and explained in respect of what body systms they influence. Besides the important biological influences it is stated that when the correct product is not chosen, the lightness and illumination influence of the paint colours may also cause eye problems and psychological diseases. In the last and the fourth section, the results are evaluated. Key words : Human health, paint, harmful paint components, pyschological influences, biological influences.