GO-FAR 2, CASPRI skorları ve end-tidal karbondioksit düzeylerinin hastane içi kardiyak arrest hastalarının nörolojik sağkalım sonuçları üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi
Investigating the predictive effect of FO-FAR 2, CASPRI scores, and end-tidal carbon dioxide levels on neurological survival outcomes of in-hospital cardiac arrest pati̇ents
  1. Tez No: 936896
  2. Yazar: KUDRET SELKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CASPRI, GO-FAR, ETCO2, Kardiyopulmoner Arrest, Nörolojik Sağkalım, CASPRI, GO-FAR, ETCO₂, Cardiopulmonary Arrest, Neurological Survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kardiyopulmoner arrest (KPA), yüksek mortalite oranı ve nörolojik sekel riski ile acil serviste sık karşılaşılan, kritik bir durumdur. Nörolojik sağkalımı öngörmek, hem kaynak kullanımının etkinliğini artırmak hem de etik tedavi kararlarını desteklemek açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, hastane içi kardiyak arrest geçiren hastalarda, nörolojik sağkalımı tahmin etmede kullanılan Resüsitasyon Girişiminin Ardından İyi Sonuç (GO-FAR)-2 ve Hastane İçi Resüsitasyon Sonrası Kardiyak Arrest Sağkalımı (CASPRI) skorlarının, end-tidal karbondioksit (ETCO₂) düzeyi ile birlikte kullanıldığında tahmin başarısını artırıp artırmadığını değerlendirmektir. Bu prospektif gözlemsel çalışma, Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde, 01.01.2024 - 31.12.2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Hastane içinde kardiyak arrest geçiren toplam 98 hasta çalışmaya dahil edildi. EMMA® ana akım kapnograf ile entübasyon sonrası 0, 10 ve 20. dakikada ETCO₂ düzeyleri ölçülerek kayıt altına alındı. Serebral Performans Skalası (CPC) ile nörolojik sağkalım düzeyi belirlendi. Hastaların medyan yaşı 75 (IQR: 64,50-83,25) olup, %51'i (n=50) erkekti. %82,7'si (n=81) hastanede hayatını kaybetti. Yalnızca 10 (%10.2) hasta iyi nörolojik sağkalım ile taburcu edildi. GO-FAR 2 ve CASPRI skorları, tek başlarına iyi ve çok iyi düzeyde tahmin gücüne sahipken (GO-FAR 2: AUC = 0,76; CASPRI: AUC = 0,86), bu skorlara ETCO₂ 0-20 dk farkı >5,5 mmHg parametresi eklendiğinde mükemmel düzeyde tahmin başarısı (AUC değerleri sırasıyla 0,94 ve 0,96) göstermiştir. Bu çalışmada, ETCO₂ düzeyi 0-20. dakika farkının >5,5 mmHg olmasının, GO-FAR 2 ve CASPRI gibi mevcut skorlama sistemlerine entegre edilmesiyle nörolojik sağkalım tahmin başarısının anlamlı şekilde arttığı gösterilmiştir. Karar alma süreçlerinde, özellikle resüsitasyon yapmayın (DNR) kararlarında bu entegrasyonun kullanılması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary arrest (CPA) is a critical condition frequently encountered in emergency departments, characterized by high mortality rates and the risk of neurological sequelae. Predicting neurological survival is crucial for enhancing the efficiency of resource utilization and supporting ethical treatment decisions. The aim of this study is to evaluate whether the combined use of the Good Outcome Following Attempted Resuscitation (GO-FAR) 2 and Cardiac Arrest Survival Post-Resuscitation In-hospital (CASPRI) scores with end-tidal carbon dioxide (ETCO₂) levels improves the predictive accuracy of neurological survival in patients who experienced in-hospital cardiac arrest. This prospective observational study was conducted in the Emergency Department of Düzce University Medical Faculty Hospital between January 1 and December 31, 2024. A total of 98 patients who experienced in-hospital cardiac arrest were included. ETCO₂ levels were measured at 0, 10, and 20 minutes following intubation using an EMMA® mainstream capnograph. Neurological survival was assessed using the Cerebral Performance Category (CPC) scale. The median age of patients was 75 years (IQR: 64.50–83.25), with 51% (n=50) being male. Overall, 82.7% (n=81) of the patients died in the hospital, and only 10 patients (10.2%) were discharged with favorable neurological outcomes. While the GO-FAR 2 and CASPRI scores demonstrated good and very good predictive power (GO-FAR 2: AUC = 0.76; CASPRI: AUC = 0.86), the addition of an ETCO₂ 0–20 minute difference >5.5 mmHg significantly their predictive performance to an excellent level (AUCs of 0.94 and 0.96, respectively). This study demonstrated that integrating the ETCO₂ 0–20 minute difference >5.5 mmHg into existing scoring systems such as GO-FAR 2 and CASPRI significantly improves the accuracy of predicting neurological survival. This integration may be beneficial in clinical decision-making processes, particularly in decisions regarding do-not-resuscitate (DNR) orders.