Lojistik yönetiminde finansal analiz ve planlama
Financial analysis and planning in logistical management
  1. Tez No: 93694
  2. Yazar: EBRU BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik yönetim, müşteri ihtiyaçları, zamanında cevaplama, faaliyete dayalı maliyet sistemi, endirekt maliyetler. IX, Logistical management, customer orders, just in time response, activity-based costing system, overhead costs
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeniyle, firmalar arası rekabet artırmış ve bu rekabete karşı koyabilmek için, şirketler çeşitli çalışmalar içine girmiştir. Küresel hale gelen pazardaki müşterilerin istekleri de; daha kaliteli, düşük maliyetli mamuller üretilerek ve isteklerine zamanında cevap verilerek giderilmeye başlanmıştır. Piyasadaki bu değişiklikler, firmalardaki klasik yönetim anlayışının yerine, lojistik yönetim anlayışının yerleşmesine sebep olmuştur. Lojistiğin işletme içi sorumluluğu, hammadeyi, malzemeleri, doğru işlem sürecini ve üretimi tamamlanan mamulleri mümkün olan en düşük maliyetle, ihtiyaç duyulan yere doğru olarak, yerleştirmektir. İşletmeler bu değişimin doğal bir sonucu olarak, önemli maliyet sorunlarıyla karşı karşıya kalmışladır. Yönetimin karar verme mekanizmasında önemli bir etken olan maliyetleme konusu lojistik anlayışta Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi aracılığıyla giderilmeye çalışılmaktadır. Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi, endirekt maliyetlerin ürünlere dağıtımında geleneksel maliyet muhasebesine göre daha etkili ve doğru sonuçlar vermektedir. Bu ise; sistemin kullanımı gün geçtikçe yaygınlaştırmaya başlamıştır. Bu doğrultuda; çalışma esnasında Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi üzerinde detaylı inceleme yapılmış ve sistemin bir işletme üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu yönetim ve maliyet sisteminin, uygulanabilirliğini gösterebilmek amacıyla, birincil ihtiyaçlanmızdan biri olan sağlık hizmeti üzerinde uygulama yapılmıştır. Seçilen pilot serviste tedavi gören hastaların, maliyetleri hesaplanmış ve geleneksel maliyet sisteminden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen bilgiler, Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi'nin daha doğru sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı da, yöneticilere, lojistik misyonun yerine getirilmesi için, yol gösterici bir sistem olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In view of today's economic conditions, the competition between the firms has been increasing day after day. To stand against this, they begin to search new activities in their business agreement. In addition to this, customer orders have been changing. They want high quality, low cost and just in time response. These exchanges make administrators, to modify their business agreement as a logistical management. The responsibility of logistics is to deliverproduct to a customer within the contracted delivery time frame once a purchase order has been assigned. As a result of this exchange, the firms; met to crucial costing problems. In logistical administration costing problems have been tried to solve with a system called Activity- Based Costing. This system, provides more refined costing results against financial accounting. This causes system to be more prevalent. Because of this, the study has been focused on Activity- Based Costing System and its effects on a firm. To show yhe applicability of Logistical Management and Activity- Based Costing, a hospital selected and a real application has been accomplished. From this hospital, a service has been selected as apilot service and financial records of Activity- Based Costing System and financial accounting system has been compared. This compare shows that, the results taken from Activity- Based Costing is more refined. Thus, Activity- Based Costing System deploys and monitors, to the logistical administrators, the resources necessary to achieve the logistics mission.