Bipolar bozukluk hastalarında bilinçli farkındalık ve intihar olasılığı arasındaki ilişki
Relationship between mindfulness and suicide probability in bipolar disorder patients
  1. Tez No: 936957
  2. Yazar: ŞERAFETTİN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL POLAT OLCA, DOÇ. DR. SAFİYE ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, İntihar olasılığı, Bilinçli farkındalık, Psikiyatri hemşireliği, Bipolar disorder, Suicide probability, Mindfulness, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma bipolar bozukluk tanılı hastaların bilinçli farkındalık düzeyleri ve intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın örneklemini Gaziantep Üniversitesi, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde yatarak tedavi gören bipolar bozukluk tanılı 117 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BFÖ), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE)'' kullanıldı. Çalışmada yer alan parametrelerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemede ölçek skorlarının çarpıklık ve basıklık değerlerine bakıldı. Normal dağılım gösteren parametrelerde ikili grup analizlerinde bağımsız student t-testi kullanıldı. Ölçekler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon testi kullanıldı. Araştırmada yordayıcı etki basit doğrusal regresyon analizi ile değerlendirildi. Tüm testlerde istatistiksel önemlilik düzeyi 0,05 olarak alındı. Bu çalışmada bipolar bozukluk tanılı hastaların %53,8'i erkek, %58,8'i 18-35 yaş aralığında, %70,1'inin daha önce intihar girişimi olmadığı ve %52,1'inin intihar düşüncesinin olduğu belirlendi. Hastaların İOÖ toplam puan ortalaması 78,25±14,59 ve YMDÖ toplam puan ortalaması 15,67±8,73 olarak belirlendi. BDE toplam puan ortalaması 20,51±12,84 olarak belirlendi. BİFÖ toplam puan ortalaması 54,36±13,25 olarak belirlendi. İOÖ toplam puan ortalamaları ve BİFÖ puan ortalaması cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. İOÖ toplam puan ortalaması ile BDE toplam puan ortalaması arasında pozitif yönde anlamlı (p=0,000; r=0,551), BİFÖ toplam puan ortalaması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu (p=0,000; r=-0,535) görüldü. Yapılan regresyon analizi sonucunda katılımcıların depresyon düzeylerinin intihar olasılıklarının, %30'unu açıkladığı belirlendi (R=0,551, R²=0,304). Ayrıca katılımcıların bilinçli farkındalık düzeylerini intihar olasılıklarının, %28'ini açıkladığı belirlenmiştir (R=0,535, R²=0,286). Bu araştırmaya göre bipolar bozukluk tanılı katılımcıların intihar olasılıkarı şiddetli, depresyon ve bilinçli farkındalık düzeyleri orta düzeyde şiddetli olduğu tespit edildi. Ayrıca araştırmaya göre BFÖ düzeyi arttıkça, intihar olasılığı ve mani belirtilerinin azaldığı ve BFÖ düzeyi arttıkça depresyon düzeyinin azaldığı tespit edildi. Araştırmanın bir diğer sonucu da kadınların intihar olasılıklarının daha yüksek olması ve erkeklerin BFÖ düzeylerinin daha yüksek olmasıdır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre psikiyatri hemşirelerinin bipolar bozukluk tanılı hastalarda düzenli tarama programlarıyla depresyon düzeyi, intihar riski ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi, yüksek risk taşıyan bireylerin erken müdahale için yönlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between the conscious awareness levels of patients diagnosed with bipolar disorder and the possibility of suicide. The sample of the study consisted of 117 patients diagnosed with bipolar disorder who were receiving inpatient treatment at the Psychiatry Clinic of the Şahinbey Research and Training Hospital, Gaziantep University. The data collection tools were ''Personal Information Form, Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), Suicide Probability Scale (SPS), Young Mania Rating Scale (YMRS), Beck Depression Inventory (BDI)''. In order to determine whether the parameters in the study showed normal distribution, the skewness and kurtosis values of the scale scores were examined. In the parameters showing normal distribution, the independent student t-test was used in the paired group analyses. The Pearson correlation test was used to determine the relationship between the scales. The predictive effect in the study was evaluated with simple linear regression analysis. The statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. In this study, it was determined that 53.8% of the patients diagnosed with bipolar disorder were male, 58.8% were between the ages of 18-35, 70.1% had not attempted suicide before and 52.1% had suicidal ideation. The patients' total mean SPS score was determined as 78.25±14.59 and the total mean YMRS score was determined as 15.67±8.73. The total mean BDI score was determined as 20.51±12.84. The total mean MAAS score was determined as 54.36±13.25. The total mean SPS score and the total mean MAAS score differ significantly according to gender. It was observed that there was a positive significant relationship between the total mean score of the SPS and the total mean score of the BDI (p=0.000; r=0.551), and a negative significant relationship between the total mean score of the BDI (p=0.000; r=-0.535). According to this study, it was determined that the suicide probability of the participants d As a result of the regression analysis, it was determined that the participants' depression levels explained 30% of the suicide probability (R=0.551, R²=0.304). It was also determined that the participants' conscious awareness levels explained 28% of the suicide probability (R=0.535, R²=0.286). Diagnosed with bipolar disorder was severe, and the depression and mindfulness levels were moderately severe. In addition, it was determined that as the MAAS level increased, the suicide probability and mania symptoms decreased, and as the MAAS level increased, the depression level decreased. Another result of the study was that women had a higher probability of suicide and men had higher MAAS levels. According to the results of this study, it may be recommended that psychiatric nurses evaluate the depression level, suicide risk and awareness levels of patients diagnosed with bipolar disorder with regular screening programs and refer high-risk individuals for early intervention.