10-14 yaş aralığındaki öğrencilerin beden okuryazarlığına yönelik zihinsel yapılarının kapsamlı incelenmesi
A descriptive examination of the cognitive structures of students 10-14 years old regarding physical literacy
  1. Tez No: 936969
  2. Yazar: VEYSEL KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ERHAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel Okuryazarlık, Zihinsel Yapı, Kelime İlişkilendirme Testi, Physical Literacy, Cognitive Structure, Word Association Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma, 10-14 yaş aralığında bulunan ortaokul öğrencilerinin beden okuryazarlığına yönelik zihinsel yapılarını kapsamlı biçimde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Günümüz eğitim sisteminde bireylerin yalnızca bilişsel yeterlikleriyle değil, aynı zamanda bedensel ve duyuşsal gelişimleriyle bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekliliği artmakta; bu bağlamda“beden okuryazarlığı”kavramı, çağdaş eğitim anlayışının önemli bir boyutu olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, beden eğitimi derslerinin ve okul dışı sportif faaliyetlerin öğrencilerin fiziksel okuryazarlık gelişimine olan katkısı zihinsel temsil düzeyinde incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde yer alan bir devlet ortaokulu ile bir futbol okulunda öğrenim gören, 10-14 yaş aralığındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kelime İlişkilendirme Testi kullanılmış; bu testte“Bilgi, Koordinasyon, Öz Saygı, Öz Güven, Hareket, Motivasyon, Fiziksel Aktivite, Empati Kurma, Denge ve Sosyalleşme”olmak üzere toplam on temel anahtar kavram belirlenmiştir. Öğrencilerin bu kavramlara verdikleri çağrışım sözcükleri analiz edilerek frekans tabloları oluşturulmuş ve bu verilerden hareketle her sınıf düzeyine özgü zihin haritaları yapılandırılmıştır. Elde edilen bulgular, beden okuryazarlığına yönelik zihinsel yapıların öğrencilerin katıldıkları öğrenme ortamlarına göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle futbol okuluna devam eden öğrencilerin, ilgili kavramlara yönelik daha çeşitli, bağlantılı ve derinlemesine kavramsal çağrışımlar ürettikleri tespit edilmiştir. Buna karşılık, devlet okuluna devam eden öğrencilerin zihinsel yapılarında yeterli düzeyde kavramsal dallanmanın bulunmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum, yapılandırılmış sportif etkinliklerin ve planlı bedensel öğrenme yaşantılarının, beden okuryazarlığı gelişimi açısından belirleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları doğrultusunda, beden eğitimi derslerinin yalnızca fiziksel beceri kazandırmaya yönelik değil; bilişsel ve duyuşsal gelişimi destekleyici biçimde yapılandırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively analyze the mental structures of middle school students aged 10-14 regarding physical literacy. In today's educational system, there is a growing need to address individuals not only with their cognitive competencies but also with a holistic approach that includes physical and affective development. In this context, the concept of“physical literacy”is considered a significant aspect of contemporary educational understanding. Accordingly, the contribution of physical education classes and extracurricular sports activities to students' physical literacy development has been examined at the level of mental representation. The study was conducted using the descriptive survey model, one of the qualitative research methods. The study group consisted of students aged 10-14 attending a public middle school and a football academy in Istanbul during the 2023-2024 academic year. As a data collection tool, the Word Association Test was used; in this test, a total of ten key concepts were determined:“Knowledge, Coordination, Self-Esteem, Self-Confidence, Movement, Motivation, Physical Activity, Empathy, Balance, and Socialization.”The associative words provided by the students for these concepts were analyzed, frequency tables were created, and based on these data, mind maps were constructed for each grade level. The findings revealed that the mental structures related to physical literacy varied significantly according to the learning environments students participated in. It was found that students attending the football academy produced more diverse, connected, and in-depth conceptual associations for the related concepts. In contrast, students attending public schools exhibited insufficient conceptual branching in their mental structures. This indicates that structured sports activities and planned physical learning experiences have a determining effect on the development of physical literacy. Based on the research findings, it is concluded that physical education classes should be structured not only to develop physical skills but also to support cognitive and affective development.