32 haftadan önce doğmuş preterm bebeklerde farklı beslenme yöntemlerindeki emme-yutma ve solunum paternlerinin karşılaştırılması
Comparative analysis of sucking-swallowing and respiratory coordination across various feeding methods in preterm infants born before 32 weeks of gestation
- Tez No: 936976
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: preterm, beslenme, emzirme, biberon, enjektör, yutma, solunum, emme-yutma solunum koordinasyonu, Preterm, breastfeeding, bottle feeding, syringe feeding, sucking-swallowing-breathing coordination, neonatal nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: 34 hafta altında doğan preterm (PT) bebekler genellikle tüm besin ihtiyaçlarını direkt memeden emerek karşılayamazlar ve bir süre beslenme desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle ileride emzirmeyi bozmayacak ve onu destekleyecek yöntemlerin kullanılması teşvik edilmektedir. Ancak henüz optimum beslenme yöntemi tam olarak tespit edilememiştir. Biz bu çalışmada, sağlıklı PT bebeklerde üç farklı beslenme şeklini (direkt memeden emme, enjektör ve özel biberon ile beslenme) karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarladığımız çalışmamıza Ocak 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında, 32 haftadan erken doğmuş ve düzeltilmiş yaşı en az 34 haftayı tamamlamış olan PT bebekler dahil edildi. Her bir bebek aynı gün içinde her bir beslenme seansında farklı bir beslenme yöntemi ile beslendi. Beslenme sırasındaki emme-yutma ve solunum koordinasyonları (EYSK) (NeoSAFE Yenidoğan Oral Beslenme Monitörü (NYOBM) ile), vital bulguları, beslenme süreleri ve besin volümleri tespit edildi. Bulgular: Her 3 beslenme yönteminde solunum sayıları, desatürasyon oranları, öksürük sayısı, aspirasyon ve apne görülme oranı açısından anlamlı bir fark yoktur (P>0,05). Emzirmede süt alımının daha yavaş olup beslenme süresi daha uzun olduğu, alınan süt miktarının diğer 2 yönteme göre daha az olduğu (P0,05). Sonuç: EYSK açısından 3 beslenme arasında fark görülmedi. Özel biberonun enjektöre alternatif olarak kullanılmasının uygun olacağı düşünüldü. Emzirme başarısı üzerine olan etkilerini değerlendirmek için iyi planlanmış randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim.: Preterm (PT) infants born before 32 weeks often require nutritional support due to immature sucking-swallowing-breathing coordination (SSBC). The selection of an optimal feeding method is critical for ensuring successful oral feeding without compromising respiratory stability. This study aims to compare the effects of three feeding methods—direct breastfeeding, syringe feeding, and adaptive bottle feeding on SSBC, vital signs, feeding efficiency, and milk intake in PT infants. Materials and Methods A prospective observational study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital's Neonatal Intensive Care Unit (NICU) from January 2024 to January 2025. Clinically stable PT infants with a corrected gestational age of at least 34 weeks, receiving only human milk, were included. Each infant underwent three consecutive feeding sessions using different feeding methods. SSBC parameters were assessed using the NeoSAFE Newborn Oral Feeding Monitor, and vital signs, feeding duration, milk volume, and milk spillage were recorded. Additionally, LATCH and IBFAT scores were used to evaluate breastfeeding performance. Results Overall 30 PT infant included in the study. No significant differences were observed among the three feeding methods in terms of respiratory rate, desaturation, cough frequency, aspiration, or apnea incidence (p > 0.05). Breastfeeding resulted in a slower feeding rate and longer feeding duration, with infants consuming 32.2% of the expected milk volume (p < 0.05). However, milk spillage was significantly lower with breastfeeding (p < 0.05). Heart rate was lowest during breastfeeding (171.1 ± 15.9 bpm) and highest with syringe feeding (177.3 ± 14.3 bpm). Although not statistically significant, the maximum rhythmic swallowing and total swallowing counts were higher with breastfeeding and adaptive bottle feeding. Conclusion SSBC was comparable across all feeding methods. Adaptive bottle feeding was identified as a viable alternative to syringe feeding. Future randomized controlled trials are needed to determine the long-term impact of feeding methods on breastfeeding success and neurodevelopmental outcomes.