Rotator manşet yırtığı ve subakromiyal sıkışma sendromu hastalarında akromiyon morfolojisinin üç boyutlu değerlendirilmesi
Three-dimensional evaluation of acromion morphology in patients with rotator cuff tear and subacromial impingement syndrome
- Tez No: 936977
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP BARBAROS BAYKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Omuz, Rotator Manşet Yırtığı, Subakromiyal Sıkışma Sendromu, Akromiyon Tipi, Kritik Omuz Açısı, Lateral Akromiyal Açı, Akromiyo-Humeral Mesafe, Akromiyon Kesit Alanı, Akromiyal Örtme Oranı, Akromiyal Projeksiyon İndeksi, Korako-Akromiyal Mesafe, Shoulder, Rotator Cuff Tear, Subacromial İmpingement Syndrome, Acromion Type, Critical Shoulder Angle, Lateral Acromial Angle, Acromio-Humeral Distance, Acromion Cross-Sectional Area, Acromial Coverage Ratio, Acromial Projection İndex, Coraco-Acromial Distance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, akromiyal morfolojinin rotator manşet yırtığı (RMY) ve subakromiyal sıkışma sendromu (SSS) ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, akromiyon tiplerinin klinik önemini değerlendirmenin yanı sıra, yeni geliştirdiğimiz morfolojik parametrelerin —Akromiyon Kesit Alanı (AKA), Akromiyal Örtme Oranı (AÖO), Akromiyal Projeksiyon İndeksi (APİ) ve Korako-Akromiyal Mesafe (KAM)— RMY ve SSS ile ilişkisini literatürdeki mevcut parametrelerle karşılaştırarak analiz etmektir. Toplam 73 olgu (35 hasta, 38 sağlıklı kontrol) retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Geleneksel ölçümler —Kritik Omuz Açısı (KOA), Lateral Akromiyal Açı (LAA), Akromiyo-Humeral Mesafe (AHM), Objektif Akromiyal Açı (OAA), Akromiyon tipi— ve yeni parametreler —AKA, AÖO, APİ, KAM—radyografik ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verileri üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, hasta grubunda KOA, OAA, AKA ve APİ değerleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek, LAA ve AHM değerleri ise düşük bulunmuştur (p < 0.05). AÖO, hasta grubunda daha yüksek olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamlılık sınırında kalmıştır (p = 0.056). Akromiyon tipi ve KAM değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p > 0.05). Bu bulgular, AKA ve APİ gibi yeni parametrelerin RMY ve SSS tanısında potansiyel belirteçler olabileceğini düşündürmektedir. AÖO'nun sınırda anlamlılık göstermesi (p = 0.056), bu parametrenin klinik değerinin daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanması gerektiğine işaret etmektedir. Akromiyon tiplendirmesinin ise klinik açıdan beklenenden daha az önemli olduğu görülmüştür. Çalışmanın bulguları, akromiyal morfolojinin patogenezdeki rolünü aydınlatmaya ve cerrahi planlamaya yönelik yeni yaklaşımlara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship of acromial morphology with rotator cuff tear (RCT) and subacromial impingement syndrome (SIS) was evaluated. The main aim of the study was to evaluate the clinical significance of acromion types, as well as to analyze the relationship of our newly developed morphological parameters - Acromion Cross-Sectional Area (ACA), Acromial Coverage Ratio (ACR), Acromial Projection Index (API) and Coracoacromial Distance (CAD) - with RCT and SIS by comparing them with existing parameters in the literature. A total of 73 subjects (35 patients, 38 healthy controls) were retrospectively evaluated. Traditional measurements —Critical Shoulder Angle (KOA), Lateral Acromial Angle (LAA), Acromiohumeral Distance (AHD), Objective Acromial Angle (OAA), acromion type— and new parameters —ACA, LAA, API, CAD— were evaluated on radiographic and magnetic resonance imaging (MRI) data When the results were analyzed, CSA, OAA, ACA and API values were found to be significantly higher in the patient group compared to the healthy control group, while LAA and AHM values were found to be lower (p < 0.05). ACR was also higher in the patient group than in the control group, but it remained at the threshold of statistical significance (p = 0.056).There was no significant difference between the groups in terms of acromion type and CAD values (p > 0.05) These results suggest that new parameters such as ACA and API may be potential markers in the diagnosis of RCT and SIS. The borderline significance of ACR (p = 0.056) suggests that the clinical value of this parameter should be confirmed in studies with larger samples. Acromion typing was found to be less clinically important than expected. The findings of the study may contribute to elucidate the role of acromial morphology in pathogenesis and new approaches to surgical planning.