Sodyum-glukoz ko-transporter-2 inhibitörü (SGLT-2İ) kullanan ve kullanmayan düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği ile takipli hastalarda 24 saatlik kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of 24-hour heart rate variability in patients with heart failure with reduced ejection fraction using and not using sodium-glucose co-transporter-2 inhibitor (SGLT-2I)
  1. Tez No: 937036
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, sodyum glukoz ko-transporter 2 inhibitörü, kalp yetmezliği, otonom sinir sistemi, Heart rate variability, sodium-glucose co-transporter 2 inhibitor, heart failure, autonomic nervous system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sodyum-Glukoz Ko-Transporter-2 inhibitörü (SGLT-2İ) kullanan ve kullanmayan düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği ile takipli hastalarda 24 saatlik kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Kalp yetmezliği, sempatik ve parasempatik aktivite dengesinin bozulduğu periferik dokulara kan ve içerisindeki metabolitlerinin desteğinin azaldığı kompleks bir tablodur, ek olarak dünyada önde gelen morbidite ve mortalite nedenlerinden birisidir. Kalp yetmezliğinde hastaneye yatışları azaltmak morbidite ve mortaliteyi önlemeye yönelik çalışmalar da günümüzde devam etmektedir, güncel kılavuzlarda son dönemde yerini almaya başlayan SGLT-2 inhibitörleri kardiyoprotektif ve renoprotektif etkileri ile öne çıkmaktadır, yapılan çalışmalarda hastaneye yatış sıklığını azalttıkları ve mortaliteyi önledikleri gösterilmiştir, bunların yanı sıra kalp hızı değişkenliği noninvaziv olarak semaptik ve parasempatik aktivitenin göstergesi olmaya devam etmektedir, kalp hızı değişkenliğinin azalması morbidite ve mortalite öngördürücüsü olup, çalışmamızda DEFKY ile takipli hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanımına bağlı olarak kalp hızı değişkenliği değerlendirilmesi yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ejeksiyon fraksiyonu %40'ın altında, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniğinde, kalp yetmezliği ile yatışı yapılan ve stabilizasyonu sağlanan 40 hasta dahil edilmiştir.Hastalar SGLT-2 inhibitörü kullanımına göre iki eşit sayıda gruba ayrıldı. Hastaların 18 yaş üzeri olmasına ve dekompanzasyon yapabilecek ek durumların olmamasına ( anemi, tiroid fonksiyon bozukluğu vb. ) ve ritim holter cihazının hastalara aynı zaman diliminde takılmasına dikkat edildi. Kayıtlar sonrasında ''DMSoftware Cardioscan'' ritim holter programıyla analiz edildi. Hastaların kalp hızı parametreleri ve kalp hızı değişkenliği parametreleri incelendi Bulgular: Toplam 40 hasta çalışmaya alındı. SGLT-2 inhibitörü kullanan ve kullanmayan hasta sayısı eşit olarak belirlendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %17,5'i kadın %82,5'i erkek olup, yaş aralığı 40 ile 81 arasında değişmektedir, ortalama yaş 63,4'tür. SGLT-2 kullananlarda ortalama yaş 62,95 kullanmayanlarda ise 64 olarak hesaplandı. SGLT-2 İnhibitörü kullanıma göre bakılan kalp hızı değişkenliği parametrelerinde yapılan karşılaştırmalarda SDNN (p=0,002) ve VLF (p=0,012) değerleri istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. SDANN, pNN50, TP, rMSSD, HF değerleri istatistiksel olarak iki gurp arasında anlamlı olarak değerlendirilmemiştir. Sonuç: Çalışmaya alınan 40 kişilik hasta grubunda, SGLT-2 inhibitörü kullanan ve kullanmayan hastalarda maksimum kalp hızı istatistiksel olarak anlamlı olarak yorumlanmamıştır(p=0.675), minimum kalp hızı (p=0.255) ortalama kalp hızı (p=0.415) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır. SGLT-2 İnhibitörü kullanıma göre bakılan kalp hızı değişkenliği parametrelerinde yapılan karşılaştırmalarda SDNN (p=0,002) ve VLF (p=0,012) değerleri istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. LF (p=0,344) , HF (p=0,607) , LF/HF (0,402) , SDNN Index (p=0,126) , SDANN Index (p=0,05) , pNN50 (p=0,817) , rMSSD (p=0,756) değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır. Yapılan çalışma kısıtlı sayıda hasta üzerinde yapılmış olup daha fazla sayıda popülasyon ile çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of 24-hour Heart Rate Variability in Patients with Heart Failure with Reduced Ejection Fraction Using and Not Using Sodium-Glucose Co-Transporter-2 Inhibitors (SGLT-2I) Introduction and Objective: Heart failure is a complex condition where the balance between sympathetic and parasympathetic activity is disturbed, leading to decreased blood supply and metabolites to peripheral tissues. Additionally, it is one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide. Efforts to reduce hospitalizations in heart failure patients are ongoing to prevent morbidity and mortality, and SGLT-2 inhibitors, which have recently gained a place in current guidelines, stand out due to their cardioprotective and renoprotective effects. Studies have shown that they reduce hospitalization rates and prevent mortality. Additionally, heart rate variability (HRV) continues to be a non-invasive indicator of sympathetic and parasympathetic activity. A reduction in HRV is a predictor of morbidity and mortality. The aim of our study was to evaluate HRV in heart failure patients with reduced ejection fraction (HFrEF) who are followed up at our center, focusing on the effect of SGLT-2 inhibitor use. Materials and Methods: Forty patients with an ejection fraction below 40%, hospitalized for heart failure at the Akdeniz University Faculty of Medicine Cardiology Clinic, were included in the study after stabilization. Patients were divided into two equal groups based on SGLT-2 inhibitor usage. Inclusion criteria included patients over 18 years of age with no additional conditions that could cause decompensation (e.g., anemia, thyroid dysfunction) and who had a rhythm Holter device placed within the same time frame. After data collection, heart rate parameters and HRV parameters were analyzed using the“DMSoftware Cardioscan”rhythm Holter program. Results: A total of 40 patients were included in the study, with an equal number of patients using and not using SGLT-2 inhibitors. Of the patients, 17.5% were female and 82.5% were male, with ages ranging from 40 to 81 years, and the average age was 63.4 years. The average age for the group using SGLT-2 inhibitors was 62.95, and for the group not using them, it was 64. When comparing HRV parameters based on SGLT-2 inhibitor usage, SDNN (p=0.002) and VLF (p=0.012) values were statistically significant. Other parameters such as SDANN, pNN50, TP, rMSSD, and HF did not show statistically significant differences between the groups. Conclusion: In the group of 40 patients included in the study, no statistically significant differences were found in maximum heart rate (p=0.675), minimum heart rate (p=0.255), and average heart rate (p=0.415) between patients using and not using SGLT-2 inhibitors. However, when comparing HRV parameters, SDNN (p=0.002) and VLF (p=0.012) were found to be statistically significant. No significant differences were observed in LF (p=0.344), HF (p=0.607), LF/HF (0.402), SDNN Index (p=0.126), SDANN Index (p=0.05), pNN50 (p=0.817), and rMSSD (p=0.756). Since this study was conducted with a small sample size, further research with larger populations is needed.