SGLT-2 (sodyum glukoz ko-transporter-2) inhibitörü kullanan ve kullanmayan diyabetik hastaların iskemi modifiye albumin ve tiyol-disülfid homeostaz düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of ischemia modified albumin and thiol-disulfide homeostasis levels of diabetic patients using and not using SGLT2 (sodium-glucose co-transporter-2) inhibitors
  1. Tez No: 883097
  2. Yazar: MEHMET ALİ AKGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SGLT-2 inhibitörü, tip 2 diyabetes mellitus, tiyol disülfid homeostazisi, iskemi modifiye albümin, sglt-2 inhibitor, type 2 diabetes mellitus, thiol disulfide homeostasis, ischemia modified albumin level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tip 2 diyabetes mellitus toplumda sık görülen ve çok fazla sayıda komplikasyonu olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Amacımız tip 2 diyabetes mellitus hastalarında SGLT-2 inhibitörü kullananlarla kullanmayanlar arasında antioksidan düzeylerini incelemek ve SGLT-2 inhibitörü kullanmanın antioksidan düzeylerini etkileyip etkilemediğini görmektir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2022 ve Mart 2023 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Diyabet Polikliniğinde TİP2 DM tanısı alan ve takibi yapılan yaşları 18-65 yaş arasında değişen toplam 115 hasta çalışmaya dahil edildi. 53 hasta SGLT2 inhibitörü kullanan vaka grubu, 62 hasta da kontrol grubu olarak değerlendirildi. Çalışmamız prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: SGLT-2 inhibitörü kullanan gruptaki hastaların 30'u (%56,6) erkek, 23'ü (%43,4) kadındı. Kontrol grubunda ise erkek hasta sayısı 29 (%46,8), kadın hasta sayısı da 33 (%53,2) idi. SGLT-2 inhibitörü kullanan vaka grubunda komplikasyonların oranı SGLT-2İ kullanmayan gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. SGLT-2İ alan ve almayan gruplar arasında native thiol, total thiol, disulfide, IMA değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0.05). SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta Disulfide / native thiol SGLT-2 inhibitörü kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta Disulfide / total thiol SGLT-2 inhibitörü kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta native thiol / total thiol SGLT-2 inhibitörü kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0.05). Kadın hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta disulfide, Disulfide / native thiol, Disulfide / Total Thiol değeri SGLT-2 kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). Native Thiol / Total Thiol oranı ise anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0.05). 9 Hba1c > 7 olan grupta SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta disulfide, Disulfide / native thiol, Disulfide / Total Thiol değeri SGLT-2 inhibitörü kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). Native Thiol / Total Thiol oranı ise anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0.05). DM Süresi < 10 Yıl olan grupta SGLT-2 inhibitörü kullanan hastalarda disulfide değeri SGLT2 inhibitörü kullanmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.05). Sonuç: Çalışmamızda SGLT-2 inhibitörü kullanan tip 2 diyabetes mellitus hastalarında tiyoller azalma eğilimi gösterirken, disülfid düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmıştır.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes mellitus is an important public health problem that is common in society and has many complications. Our aim is to examine antioxidant levels between those who use sglt2 inhibitors and those who do not use sglt2 inhibitors in type 2 diabetes mellitus patients and to see whether using sglt inhibitors affects antioxidant levels. Materials and Methods: It is planned to be carried out on a total of 115 patients, aged between 18 and 65, who were diagnosed with TIP2 DM and followed up in the ENDOCRINE AND METABOLISM DISEASES DIABETES Polyclinic of Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, between February 2022 and March 2023. 53 patients are using sglt2 inhibitors. While evaluated in the group, 62 patients were evaluated as the control group. Our study was conducted as a prospective and descriptive study. Results: In the group using SGLT-2 inhibitors, 30 (56.6%) were male and 23 (43.4%) were female. In the control group, the number of male patients was 29 (46.8%) and the number of female patients was 33 (53.2%). The proportion of case intervals using SGLT-2 inhibitors was significantly (p < 0.05) higher than that of SGLT-2I use. There was no significant difference in natural thiol, total thiol, disulphide, and IMA values between the SGLT-2I and outpatient groups (p > 0.05). Disulfide / native thiol in the group using SGLT-2 inhibitor was significantly higher than the group using SGLT-2 inhibitor (p < 0.05). Disulfide / total thiol in the group using SGLT-2 inhibitor was significantly higher than the group using SGLT-2 inhibitor (p < 0.05). Natural thiol / total thiol was significantly lower in the group using SGLT-2 inhibitor than in the group using SGLT-2 inhibitor (p < 0.05). In female patients, the disulfide, Disulfide / native thiol, Disulfide / Total Thiol values in the group using SGLT-2 inhibitors were significantly higher than the group not using SGLT-2 (p < 0.05). Native Thiol / Total Thiol ratio was significantly lower (p < 0.05). 11 In the group with Hba1c > 7, disulfide, Disulfide / native thiol, Disulfide / Total Thiol values in the group using SGLT-2 inhibitors were significantly higher than the group not using SGLT-2 inhibitors (p < 0.05). Native Thiol / Total Thiol ratio was significantly lower (p < 0.05). In the group with DM Duration < 10 years, the disulfide value in patients using SGLT2 inhibitors was significantly higher than in the group not using SGLT-2 inhibitors (p < 0.05). Discussion and Conclusion: In our study, while thiols tended to decrease in type 2 diabetes mellitus patients using SGLT-2 inhibitors, disulfide levels increased statistically significantly.