Yetişkin kadın bireylerde ayrışma bireyleşme düzeyi ve yeme bozukluğu ile sıkıntıya dayanma kapasitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the level of separation and individuation and eating disorder and the capacity to endorse distress in adult female individuals
  1. Tez No: 937069
  2. Yazar: AYŞE NUR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEMAN ELİF AYBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrışma, bireyleşme, yeme bozukluğu, sıkıntı, duygu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, yetişkin kadın bireylerde ayrışma bireyleşme düzeyi, yeme bozukluğu ve sıkıntıya dayanma kapasitesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul'da ikamet eden 18 yaş üstü 400 kadından oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ayrışma Bireyleşme Ölçeği, Yeme Bozukluğu Ölçeği ve Sıkıntıya Dayanma Ölçeği olmak üzere toplamda 4 bölümden oluşan bir anket formu kullanılmış ve“Google Forms”ile katılımcılara ulaştırılmıştır. Verilerin analizlerin tamamı IBM SPSS 27 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Demografik değişkenler açısından ölçeklerin ortalama puanlarındaki farklılıkları belirlemek için Bağımsız Gruplar t- testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki düzeyini ve yönünü analiz etmek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki yordayıcılığını test etmek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon analizi yapılmıştır. Tüm bu istatistiksel analizler %95 güven aralığında gerçekleştirilmiş olup, anlamlılık düzeyi p < .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; Ayrışma Bireyleşme ve Yeme Bozukluğu arasında negatif ilişki görülürken, Ayrışma Bireyleşme ile Sıkıntıya Dayanma arasında ise negatif korelasyonlar saptanmıştır. Bu durum bireyin ayrışma bireyleşme oranı yükseldikçe yeme bozukluğu yaşayabileceğini ve bu durumla ilişkili olarak sıkıntıya tahammül düzeyinin düşüklüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Inthisresearch, therelationshipbetweenthelevel of separation-individuation, eatingdisordersanddistresstolerancecapacity in adultfemaleindividualswasexamined. Intheresearch, therelationalscreening model, one of thequantitativeresearchmethods, wasused. Thesample of theresearchconsists of 400 womenovertheage of 18 residing in Istanbul. A questionnaire form consisting of 4 sections in total, namelyPersonal Information Form, Separation Individuation Scale, Eating Disorder Scaleand Distress Tolerance Scale, wasused as a data collection tool in there search and was delivered tothe participantsvia“Google Forms”. All data analyseswereperformedusing IBM SPSS 27. IndependentGroups T-test and ANOVA test wereappliedtodeterminethe differences in themeanscores of thescales in terms of demographicvariables. PearsonCorrelationanalysiswasusedtoanalyzethelevelanddirection of therelationship betweenvariables. Multiple Linear Regressionanaly siswasperformedto test thepredictivevalue of independentvariables on thedependentvariable.