Deciphering Mary Shelley's Frankenstein through conceptual metaphor theory
Mary Shelley'nin Frankensteın romanının kavramsal metafor teorisi ile şifresinin çözülmesi
  1. Tez No: 937089
  2. Yazar: BURAK ÖZELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal Metafor, Metafor, Frankenstein, Lakoff ve Johnson, Mary Shelley, Conceptual Metaphor, Metaphor, Frankenstein, Lakoff and Johnson, Mary Shelley
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Mary Shelley'nin Frankenstein romanındaki metaforik çerçeveleri ve metafor işlemesini analiz etmek ve envanterini çıkarmak suretiyle, romanın dünyasını kapsamlı bir şekilde anlamayı ve yeni ve alternatif bir çalışma modeli sunmayı amaçlamaktadır. Metaforlar, dil kullanıcılarının düşünce ve iletişimdeki niyetlerini yansıtarak çeşitli zihinsel temsiller sağlar. Amaç, edebiyatta metafor araştırmalarının kapsamını genişletmeye ve Frankenstein çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Metni bilişsel ve duyuşsal olarak algılamak için, geleneksel ve yeni metaforlar olarak adlandırılan farklı metafor türleri belirlenecektir. Metaforlar, alıcıları/okuyucuları kasıtlı olarak hedef ve kaynak alanlar arasında yeni bir bakış açısına yönlendirmektedir. Alanlar arası eşlemeler, iki farklı kavram arasında bol miktarda yenilikçi karşılaştırmalar ve benzerlikler teşvik eder ve çağrıştırır. Tez, Frankenstein'daki dilsel formlar ve yapılar ile onların retorik ve iletişimsel yönleri üzerinde odaklanarak okumalar yoluyla söylem-analitik bir yaklaşımı benimser. Shelley'nin metafor seçimleri ve karşılaştırmalarını kullanırken, tez Lakoff ve Johnson, Gibbs, Kövecses ve Gerard Steen tarafından oluşturulan metafor çalışmaları literatüründen yararlanır. Bu tezde, edebi metaforların yazarın kurgusuna ve okuyucunun tanımasına, yorumlamasına ve takdirine bağlı olarak benzersiz ve çeşitli olduğunu savunacağız. Shelley'nin (karakterlerin) kavramlar arasındaki olağanüstü çağrışımları, okuyucuların romanı anlamalarını ve dünya görüşlerini geliştirebilir. Bu tez, sırasıyla romandan elde edilen“SOĞUK BİR ENGELDİR,”“KUZEY KUTBU CENNETTİR,”“ARKADAŞLAR GEREKLİLİKTİR,”“DİL BİR KÖPRÜDÜR,”“KEŞİF FETİHTİR,”“BİLGİ YOLCULUKTUR,”“IŞIK UMUTTUR”ve“KARANLIK TEHDİTTİR”olmak üzere sekiz kavramsal metafor ortaya koyar. Her kavramsal metafor, romandaki üç kurgusal anlatıcının bireysel zihinlerine, dünya görüşlerine ve deneyimlerine işaret eder. Karakterlerin karşılıklı güç ilişkilerini, romanın geçtiği mekanlardan biri olan Kutup bölgesinin uzaklığı ve zorlu hava koşullarıyla doğa ile olan ilişkilerini inceleyeceğiz. Metaforik ifadeler çoğunlukla bilgiye duyulan hayranlık, ücra yerleri ve olağanüstü olanı keşfetme ve arkadaşlık ihtiyacından ilham almaktadır. Romandaki temanın oluşumunda ve karakterlerin motivasyonlarında temel olan SOĞUK, YOLCULUK ve KEŞİF kaynak alanlarından yararlanan metaforik ifadelerle yüklüdür. Tartışacağımız gibi, karakterlerin önde gelen kaynak ve hedef alanları, deneyimlerinden ve yetkinliklerinden kaynaklanır. Tez, kavramsal metafor teorisini ve Frankenstein romanını birleştirerek örnek bir uygulama laboratuvarı görevini görmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyse and make an inventory of metaphorical frames and metaphor processing in Mary Shelley's Frankenstein in order to understand the world of the novel comprehensively and to offer a new and an alternative model of study. Metaphors provide a variety of mental representations by language users reflecting their intentions in thought and communication. The aim is to contribute to broadening the scope of research on metaphor in literature and Frankenstein studies. Different types of metaphors, namely conventional and novel metaphors, will be determined to perceive the text cognitively and affectively. Metaphors deliberately direct the recipients towards some new perspective between the target and source domains. Cross-domain mappings promote and evoke abundant innovative comparisons and similarities between two unlike concepts. The thesis adopts a discourse-analytical approach that is by way of reading and focusing on expressions in a wide range of linguistic forms and constructions and their rhetorical and communicative aspects in Frankenstein. While exploiting Shelley's choice and juxtaposition of metaphors, the thesis benefits from the literature of metaphor studies scrutinized by Lakoff and Johnson, Gibbs, Kövecses, and Gerard Steen. We shall argue that literary metaphors are unique and diverse depending on their authors' constructions and readers' recognition, interpretation, and appreciation. Shelley's (the characters') exceptional associations between concepts possibly refresh the readers' opinions and worldviews. This thesis formulates eight conceptual metaphors in the order of“COLD IS AN OBSTACLE,”“NORTH POLE IS A PARADISE,”“FRIENDS ARE A NECESSITY,”“LANGUAGE IS A BRIDGE,”“EXPLORATION IS A CONQUEST,”“KNOWLEDGE IS A JOURNEY,”“LIGHT IS HOPE”and“DARKNESS IS A THREAT”. Each conceptual metaphor is suggestive of the individual minds, worldviews, and experiences of the three fictional narrators in the novel. We shall explore the characters' mutual power relationships and their relationship with the natural world of the Arctic region with its remoteness and severe weather conditions. The metaphorical expressions are mostly inspired by a fascination for knowledge, exploration of remote places and the sublime, and need for companionship. The novel is charged with metaphorical expressions drawing from the source domains of COLD, JOURNEY, and EXPLORATION that are essential in the formation of the novel's theme and the characters' motivations. As we shall discuss, the characters' leading source and target domains derive from their experiences and competencies. The thesis works as a laboratory towards a model of empirical testing to combine conceptual metaphor theory and the novel Frankenstein.