Üniversite öğrencilerinde mutluluğun yordayıcıları olarak affetme ve umut
Forgiveness and hope as predictors of happiness in university students
  1. Tez No: 937090
  2. Yazar: GÜLSEN ORAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKİDE BAKALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Affetme, Umut, Üniversite öğrencileri, Happiness, Forgiveness, Hope, University students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin affetme ve umut düzeylerinin mutluluk düzeylerini ne ölçüde yordadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi toplam 824 (571 kadın ve 253 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ile Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu, Heartland Affetme Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği'nin Türkçe uyarlama formları kullanılarak araştırma verileri elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler analiz edilirken değişkenler arasındaki ilişki için Pearson momentler çarpımı korelasyonundan ve yordama işlemi için aşamalı çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları üniversite öğrencilerinin mutluluk, affetme ve umut puanları arasındaki korelasyonun pozitif yönde ve anlamlı olduğunu göstermiştir. Sırasıyla Sürekli Umut Ölçeği alt boyutlarından olan eyleyici düşünce, Heartland Affetme Ölçeği alt boyutlarından kendini affetme ile durumu affetme alt boyutlarının mutluluğun anlamlı yordayıcıları olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular alanyazın kapsamında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the extent to which university students' levels of forgiveness and hope predict their levels of happiness. The sample of the study consists of a total of 824 university students (571 female and 253 male). The research data were obtained using the Personal Information Form created by the researcher, the Turkish adaptation forms of the Oxford Happiness Questionnaire Short Form, the Heartland Forgiveness Scale, and the Dispositional Hope Scale. While analyzing the data obtained from the research, Pearson product-moment correlations was used to examine the relationships between the variables, and stepwise multiple regression analysis was used for the prediction process. Research findings showed that the correlations between university students' happiness, forgiveness, and hope scores were positive and significant. It was observed that the sub-dimensions of the Dispoitional Hope Scale, self-forgiveness and forgiveness of the situation, which are sub-dimensions of the Heartland Forgiveness Scale, were significant predictors of happiness, respectively. The findings were discussed within the scope of the literature, and suggestions were presented for future studies.