Rekreasyon farkındalığının boş zaman tatmini üzerine etkisi: Engelsiz turizme katılan bireyler üzerine bir uygulama
The effect of recreation awareness on leisure satisfaction: An application on individuals participating in barrier-free tourism
  1. Tez No: 937096
  2. Yazar: UĞUR OĞUZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ KIRICI TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon Farkındalığı, Boş Zaman Tatmini, Engelli Bireyler, Engelsiz Turizm, Malatya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, rekreasyon farkındalığının boş zaman tatmini üzerindeki etkilerini incelemeyi ve bu bağlamda engelsiz turizme katılan bireyler üzerinde bir uygulama gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Engelsiz turizm, engelli bireylerin topluma tam katılımını sağlamak ve herkesin eşit turizm deneyimleri yaşayabilmesini mümkün kılmak için oldukça önemlidir. Özellikle engelsiz turizme katılan bireylerin rekreasyon farkındalıklarının boş zaman tatminlerini nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak ilgili alanyazın açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda belirlenen amaç doğrultusunda bir alan araştırması yapılmış ve Malatya ilinde bulunan 18 yaşından büyük engelli bireyler araştırmanın evreni için belirlenmiştir. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmada turizm faaliyetlerine katılan 400 engelli bireye ulaşılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 24.0 istatistiksel veri analiz programı kullanılmış ve araştırma amacına uygun analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, rekreasyon farkındalığı ile boş zaman tatmini arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca rekreasyon farkındalığının boş zaman tatminini anlamlı ve pozitif bir şekilde etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır. Bir diğer deyişle, yüksek rekreasyon farkındalığına sahip bireylerin boş zaman aktivitelerinden daha fazla tatmin oldukları saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda teorik ve uygulamaya yönelik birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of recreation awareness on leisure satisfaction and to carry out an application on individuals participating in barrier-free tourism in this context. Barrier-free tourism is very important to ensure the full participation of disabled individuals in society and to make it possible for everyone to have equal tourism experiences. In particular, it is important to reveal how the recreation awareness of individuals participating in barrier-free tourism affects their leisure satisfaction in terms of the relevant literature. In this context, a field research was conducted in line with the determined purpose and disabled individuals over the age of 18 in Malatya province were determined for the population of the research. In the research in which convenience sampling method was used, 400 disabled individuals participating in tourism activities were reached. SPSS 24.0 statistical data analysis program was used in the analysis of the research data and analyses were made in accordance with the research purpose. As a result of the analyses, a statistically significant and positive relationship was found between recreation awareness and leisure satisfaction. In addition, it has been concluded that recreation awareness has a significant and positive effect on leisure satisfaction. In other words, individuals with high recreation awareness are more satisfied with leisure time activities. In line with these results, some theoretical and practical implications have been made.