Sivas ilinde 2019-2024 yılları arasında yapılan adli ölü muayene ve otopsi olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of forensic death examination and autopsy cases performed between 2019-2024 in Sivas province
- Tez No: 937100
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YÜCEL BEYAZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, otopsi, ölüm nedenleri, ölüm orijini
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, Sivas ilinde 2019-2024 yılları arasında gerçekleştirilen adli ölü muayenesi ve otopsi olgularını retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, olguların demografik özellikleri, ölüm mekanları, ölüm nedenleri, ölüm şekilleri, otopsi sırasında elde edilen histopatolojik ve toksikolojik bulgular detaylı olarak analiz edilmiştir. Araştırmaya toplam 1.219 adli ölüm dahil edilmiştir. Bu ölümlerin 924'ünün (%75,8) erkek, 295'inin (%24,2) kadın olduğu saptanmıştır. En sık karşılaşılan yaş aralığı 60-69 yaş arası (n:221, %18,1) iken bunu 70-79 yaş aralığı (n:183, %15,0) izlemektedir. Olguların ölüm mekanları incelendiğinde en sık ölümün ev ve çevresinde (n:404, %33,1) gerçekleştiği, bunu %22,1 oranla (n:270) otoyol/caddede ve %11,1 (n:135) hastanede (n:135, %11,1) görüldüğü saptandı. En sık yaz mevsiminde (n:417, %34,2), en az kış mevsiminde (n:245, %20,1) olduğu, aylara göre incelemede en sık temmuz (n:152, %12,5)ayında olduğu tespit edildi. Olguların orijin açısından %40,1'inin kaza, %38,4'ünün doğal ölüm olduğu, %10,4'ünün intihar, %5,7'sinin cinayet izlenimi verdiği saptandı. Olguların %1,2'sininde orijin ayırt edilemedi. Trafik kazaları en sık ölüme yol açan dış etken olup, toplam ölümlerin %25,2'sini oluşturmuştur. Kardiyovasküler sistem hastalıklarına bağlı doğal ölümler %19,9 oranında gözlenirken, ası, ateşli silah yaralanmaları, yüksekten düşme gibi mekanizmalar da önemli ölüm etiyolojileri arasında yer almıştır. Ölüm nedenleri arasında en yaygın travmatik/nontravmatik kafa içi lezyon (%20,5) olup, bunu iskemik kalp hastalıkları (%16,7) ve genel beden travması (%14,8) takip etmektedir. Erkeklerde travmatik ölümler daha sık gözlenirken, doğal ölümler kadınlarda daha yaygın bulunmuştur. Bu çalışma, adli ölümlerle ilgili veriler açısından bilimsel literatüre önemli katkılar sunarken, adli tıp uygulamalarının geliştirilmesi ve halk sağlığını da koruyucu önlemlerin alınması konusunda önemli çıkarımlar sağlamaktadır. Gelecekte yapılacak araştırmaların daha geniş popülasyonları kapsaması ve ölüm nedenleriyle ilgili daha ayrıntılı incelemeler içermesi, adli tıp uygulamalarının daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, toplum temelli önleme stratejilerinin yaygınlaştırılması da adli nitelikli ölüm vakalarının azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to retrospectively evaluate the forensic examination and autopsy cases performed in Sivas province between 2019 and 2024. Within the scope of the study, demographic characteristics of the cases, places of death, causes of death, manner of death, histopathological and toxicological findings obtained during autopsy were analyzed in detail. A total of 1,219 forensic deaths were included in the study. It was determined that 924 (75.8%) of these deaths were male and 295 (24.2%) were female. The most common age range was between 60-69 years (n: 221, 18.1%), followed by the age range of 70-79 years (n: 183, 15.0%). When the places of death of the cases were examined, it was determined that the most common death occurred at home and its surroundings (n: 404, 33.1%), followed by highways/streets with a rate of 22.1% (n: 270) and in hospitals with a rate of 11.1% (n: 135, 11.1%). It was found to occur most frequently in summer (n: 417, 34.2%), least frequently in winter (n: 245, 20.1%), and most frequently in July (n: 152, 12.5%) when examined by month. In terms of origin, 40.1% of the cases were found to be accidents, 38.4% were natural deaths, 10.4% were suicides, and 5.7% appeared to be murders. The origin could not be distinguished in 1.2% of the cases. Traffic accidents are the most common external cause of death, accounting for 25.2% of total deaths. Natural deaths due to cardiovascular system diseases were observed at a rate of 19.9%, while mechanisms such as hanging, gunshot wounds, and falling from heights were also among the important etiologies of death. The most common cause of death was traumatic/ non-traumatic intracranial lesion (20.5%), followed by ischemic heart diseases (16.7%) and general body trauma (14.8%). While traumatic deaths were more common in men, natural deaths were more common in women. This study provides important contributions to the scientific literature in terms of data on forensic deaths, while also providing important implications for the development of forensic medicine practices and the taking of protective measures for public health. Future studies covering larger populations and including more detailed examinations of causes of death will contribute to the further development of forensic medicine practices. In addition, the dissemination of community-based prevention strategies is also considered an important step towards reducing forensic death cases. Keyords: Forensic medicine, autopsy, causes of death, origin of death