İnspiratuvar kas eğitimi/pozitif ekspiratuar basınç (IMT/PEP) tedavisinin egrubu koah hastalarında solunum fonksiyon testi parametreleri üzerindeki etkileri
Effects of inspiratory muscle training/positive expiratory pressure (IMT/PEP) therapy on respiratory function test parameters in group e copd patients
- Tez No: 937130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPEREN AKSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, inspiratuvar kas eğitimi, pozitif ekspiratuar basınç, solunum fonksiyon parametreleri, pulmoner rehabilitasyon, COPD, inspiratory muscle training, positive expiratory pressure, pulmonary function parameters, pulmonary rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnspiratuvar Kas Eğitimi/Pozitif Ekspiratuar Basınç (IMT/PEP) Tedavisinin E Grubu Koah Hastalarında Solunum Fonksiyon Testi Parametreleri Üzerindeki Etkileri Amaç: Çalışmamızda KOAH hastalarında inspiratuvar kas eğitimi ve pozitif ekspiratuar basınç (IMT/PEP) tedavisinin solunum fonksiyon parametreleri, egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olup, çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne başvuran E grubu KOAH tanısı almış 62 hasta dahil edilmiştir. Hastalar çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmış, IMT/PEP tedavisi çalışma grubuna uygulanmıştır. Tüm katılımcıların çalışmanın başlangıcında solunum fonksiyon testleri (FEV1, FVC, RV, TLC, DLCO), dispne skorları (mMRC, CAT, MBS, VAS), egzersiz kapasiteleri (6MWT) ve parmak ucu oksijen satürasyonu kaydedilmiş olup, birinci ve üçüncü Aylarda tekrar değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 27 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Birinci ay sonunda çalışma grubunda FEV1 (Lt ve %), FVC (Lt ve %), oksijen satürasyonu ve 6MWT mesafesinde anlamlı artış tespit edilmiştir. Dispne skorlarında (mMRC, CAT, VAS, MBS) azalma gözlenmiştir. Üçüncü ay sonunda ise FEV1 (Lt ve %), FEV1/FVC, MEF 25-75 (%), ΔDLCO (%) ve MIP değerlerinde anlamlı artışlar tespit edilmiştir ve dispne skorlarındaki iyileşme sürmüştür. Sonuç: IMT/PEP tedavisi, E grubu KOAH hastalarında solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesini artırmıştır. Bu bulgular, IMT/PEP tedavisinin KOAH hastalarında multidisipliner tedaviye entegre edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of Inspiratory Muscle Training/Positive Expiratory Pressure (IMT/PEP) Therapy on Respiratory Function Test Parameters in Group E Copd Patients Objective: Our study aimed to investigate the effects of inspiratory muscle training and positive expiratory pressure (IMT/PEP) therapy on pulmonary function parameters, exercise capacity, and quality of life in COPD patients. Materials and Methods: Our prospective study included 62 patients with group E COPD admitted to the Chest Diseases Clinic of Atatürk University Medical Faculty Research Hospital. The patients were divided into study and control groups, and IMT/PEP treatment was administered to the study group. Pulmonary function tests (FEV1, FVC, RV, TLC, DLCO), dyspnoea scores (mMRC, CAT, MBS, VAS), exercise capacity (6MWT), and fingertip oxygen saturation were recorded at the beginning of the study and re-evaluated at the 1st and 3rd months. Data were analyzed using the SPSS 27 statistical package program. Results: At the end of the first month, FEV1 (Lt and %), FVC (Lt and %), oxygen saturation, and 6MWT distance increased significantly in the study group. A decrease in dyspnoea scores (mMRC, CAT, VAS, MBS) was observed. At the end of the third month, significant increases were detected in FEV1 (Lt and %), FEV1/FVC, MEF 25-75 (%), ΔDLCO (%), and MIP values, and improvement in dyspnoea scores continued. Conclusion: IMT/PEP treatment improved pulmonary function, exercise capacity, and quality of life in group E COPD patients.These findings suggest that IMT/PEP therapy should be integrated into multidisciplinary treatment in COPD patients.