Diyabetik ve obez olmayan hastalarda leptin, rezistin, adiponektin ve rbp-4 düzeylerinin alkol dışı karaciğer yağlanması ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Relationship assessment of beetween leptin, resistin, adiponectin, and non-alcoholic steatohepatitis rpb-4 in non obes and diabetic patients
  1. Tez No: 310171
  2. Yazar: MUSTAFA İKİZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANSEL TÜRKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol Dışı Karaciğer Yağlanması, Alkol Dışı steatohepatit, Rezistin, Adiponektin, Leptin, RBP-4
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: ADKY karaciğerin basit yağlanmasından fibrozise ve siroza ileleyebilen bir hastalıktır. ADKY/ADSH ile birlikte insülin rezistansı, obezite, hiperlipidemi ve diyabetin sık görülmesi ve bu vakaların giderek artması konuya duyulan ilginin artmasına neden olmuştur. ADKY patogenezinde adipokinlerin çeşitli rolleri vardır. Leptinin karaciğer fibrozisi için esansiyel bir mediyatör olduğuna inanılmaktadır. Adiponektin adipositlerden salgılanan ve anti-inflamatuvar etkinlikte bir adipokindir. Rezistinin major hedef organı karaciğerdir ve karaciğerde insülin direncine neden olur. RBP4 düzeylerinin ADKY gelişiminde bağımsız bir belirteç olduğu gösterilmiştir. Biz çalışmamızda ADKY olan obez ve diyabetik olmayan bireylerde adiponektin, rezistin, leptin, RBP-4'ün rollerini araştırmak istedik.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya yaşları 25 - 72 arasında değişen Ultrasonografi ile karaciğerde yağlanma tespit edilen 56'sı vaka, karaciğer normal olan 25'i kontrol toplam 81 vaka dahil edildi. Gruplar obez ve diyabetik olmayan vakalardan seçildi. USG ile karaciğer yağlanması derecelendirildi. Tüm vakaların KCFT, lipid profilleri, HOMA ?IR çalışıldı. 18 hastaya karaciğer biyopsisi yapıldı. Biyopili hastalar gruplarına göre evrelendirildi. Adiponektin, rezistin, leptin ve RBP-4 parametreleri tüm vakalara çalışıldı. Biyopsi evresine göre bu parametrelerin ortalamaları alındı.BULGULAR: Bel çevresi, VKİ, ALT, AST, GGT ve HOMA-IR karaciğerde yağlanması olan grupta kontrollere göre daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Lipid profilleri her iki gruptada benzerdi. Değerler gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı değildi. Adiponektin, rezistin, leptin ve RBP-4'ün ortalamaları alınarak biyopsi evresine göre karşılaştırıldı. Leptin ve rezistin ortalamaları biyopsi evresi ile ilişkili bulunmadı. HOMA-IR ile biyopsi evresi arasında pozitif korelasyon, adiponektin ve RBP-4 ortalamaları arasında negatif korelasyon görüldü.SONUÇLAR VE ÖNERİLER: Obez ve diyabetik olmayan bireyler de karaciğer yağlanması ve steatohepatit riski altında olabilirler. Adipokinler patogenezde ve ileride erken evrede steohepatitin tespit edilebilmesinde önemi giderek artmaktadır. Bu amaçla daha geniş biyopsili vakaların olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION : Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a condition which could be progressed from simple fatty liver to liver fibrosis. Increasing cases of NAFLD, NASH and also acquaintance with diabetes, hyperlipidemia, obesity and insulin resistance have made it an eye-catching subject. Roles of adipokines in pathogenesis of NASH were especially studied in obese and diabetic patients. Leptin is an essential mediator of liver fibrosis and adiponectin is an adipocyte secreted adipokines which has an inti-inflammatory activity and decreased levels have been detected in patients with NASH. Major target organ of the resistin is liver and causes insulin resistance. It was shown in previous studies that the level of RBP-4 was an independent marker of NAFLD development. In our study we investigated the roles of adiponectin, leptin, resistin and RBP-4 in NAFLD in non-obese and non diabetic individuals.MATERIAL AND METHOD: Twenty five to seventy six years old and ultrasonography identified 56 fatty liver patients and 25 controls totally 81 cases were enrolled the study. All patient?s liver function tests, lipid profiles, HOMA-IR, ultrasaundography, adiponectin, leptin, resistine and RBP-4 levels were performed and 18 patients underwent liver biopsy. Groups of patients were staged according to biopsies. Mean levels of adiponectin, resistin, leptin was compared according to biopsy stage.RESULTS: Waist circumference, body mass index, ALT, AST, GGT and HOMA-IR were higher in liver steatosis group compared with controls and were considered statistically significant. Lipid profiles were similar in both groups. According to adiponectin, resistin, leptin and RBP-4 levels there was no significant difference between groups. The mean leptin and resistin level was not associated with the stage of biopsy. Positive correlation biopsy stage with HOMA-IR and a negative correlation between biopsy stage and adiponectin and RBP-4 levels were detected.CONCLUSION: Non obese and non diabetic individuals may be at risk of fatty liver and steatohepatitis. Adipokines were biomarkers which have the important functions in the pathogenesis of steatohepaitis. It could be used in the future for early detection of steatohepatitis. More bigger and biopsy basis further studies are need to investigate the pathogenesis NASH and NAFLD.KEY WORDS: Non-Alcohol Fatty Liver Disease, Non-Alcoholic Steatohepatitis, Resistin, Adiponectin, Leptin, RBP-4