IVF sikluslarında serum ve folikül sıvılarındaki (FF) Se (selenyum) düzeyinin; gebelik başarısı, toplanan oosit sayısı, M2 (matür) oosit sayısı, zigot ve bazal hormon profili ile ilişkisi
The relationship between serum and follicular fluid (FF) selenium (Se) levels in IVF cycles with pregnancy success, number of collected oocytes, M2 (mature) oocytes, zygotes and basal hormone profile
  1. Tez No: 937167
  2. Yazar: OSMAN MELİH KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Selenyum, İnfertilite, İn Vitro Fertilizasyon (IVF), Foliküler Sıvı, Selenium, Infertility, In Vitro Fertilization (IVF), Follicular Fluid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Folikül sıvısındaki selenyum düzeylerinin gebelik başarısı üzerindeki doğrudan etkisi üzerine yapılan çalışmalar henüz anlamlı bir sonuç ortaya koymamış olmakla birlikte, bu çalışmada plazma sıvısındaki selenyum seviyeleri ile gebelik başarısı arasında negatif yönde sınıra yakın anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Öte yandan yapılan bazı araştırmalar foliküler sıvıdaki selenyum seviyelerinin, elde edilen M2 oosit sayısı ile pozitif bir korelasyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgu, selenyumun oosit kalitesi ve olgunlaşması üzerinde etkili olabileceğine dair ipuçları sunmaktadır. Bu durum, selenyumun gebelik başarıları üzerinde potansiyel bir rolü olabileceğini düşündürmektedir. Embriyo kalitesinin yüksek olduğu hastalarda gebelik oranlarının daha fazla olduğu gözlemi, infertilite tedavilerinde embriyo seçiminin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Yüksek kaliteli embriyoların sağlıklı gebelik sonuçları elde edilmesinde kritik bir rol oynadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, foliküler sıvı ve plazmadaki yüksek selenyum seviyelerinin, daha kaliteli embriyoların elde edilmesi ve gebelik oranlarının artması ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, selenyumun üreme sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde belirlemek ve klinik uygulamalarda bu bilgileri daha sağlam bir şekilde kullanabilmek için daha geniş örneklemli, prospektif ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür çalışmalar, selenyumun gebelik sonuçları üzerindeki etkilerini daha net bir şekilde ortaya koyarak, infertilite tedavilerinde yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Although studies on the direct impact of follicular fluid selenium levels on pregnancy success have not yet yielded significant results, the present study revealed a borderline statistically significant negative association between serum selenium levels and pregnancy success. On the other hand, some studies have indicated that selenium levels in follicular fluid are positively correlated with the number of M2 oocytes retrieved, suggesting that selenium could affect oocyte quality and maturation. This suggests that selenium may play a role in influencing pregnancy outcomes. The observation that patients with higher embryo quality had greater pregnancy success rates underscores the importance of embryo selection in infertility treatments. High-quality embryos clearly play a critical role in achieving successful pregnancy outcomes. Therefore, elevated selenium levels in follicular fluid and serum may be associated with the development of higher-quality embryos and increased pregnancy rates. However, to more definitively ascertain the potential effects of selenium on reproductive health and to apply this knowledge more robustly in clinical practice, large-sample, prospective, randomised controlled trials are needed. Such studies could elucidate the impact of selenium on pregnancy outcomes and contribute to the development of new treatment strategies in infertility management.