Benign ve malign tiroid hastalıklarında tiroidektomi sonuçları
Thyroidectomy outcomes in benign and malign thyroid diseases
- Tez No: 937256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHŞAN ÖZCAN, ÖĞR. GÖR. ALİ EKBER HAKALMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik tiroidektomi, tiroid nodülü, Graves hastalığı, papiller tiroid kanseri, Pediatric thyroidectomy, thyroid nodule, Graves' disease, papillary thyroid cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İ.Ü.C), Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda benign ve malign tiroid hastalıkları nedeniyle cerrahi girişim yapılan olguların sonuçlarının geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve öntem: Çalışmamızda 2011-2024 yıllarında kliniğimize tiroid hastalıkları (tiroid nodülü, tiroid kanseri, multinodüler guatr, graves hastalığı) nedeniyle başvuran ve tiroidektomi yapılan 18 yaş altı, kız ve erkek olgular incelendi. Demografik özellikleri (cinsiyet, yaş), ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri, ameliyat öncesi laboratuar değerleri, ameliyat öncesi tanıları, ince iğne aspirasyon biyopsi (İİAB) sonuçları, cerrahi işlem özellikleri, histopatolojik tanıları ve ameliyat sonrası komplikasyonları (hipokalsemi, vokal kord paralizisi) incelendi. Aile öyküsü (guatr, nodül, tiroid kanseri), radyasyon maruziyeti ve daha önce geçirilmiş malignite ya da ameliyat öyküsü olup olmadığı kontrol edildi. Bulgular: Yaş ortalaması 13,41 (3,5-18 yaş) olan 49 olgu (K/E:34/15) incelendi. Preoperatif tanı en sık soliter nodül (n:34) idi. İİAB'de en sık Bethesda kategori 3 (Önemi belirlenemeyen atipi/önemi belirlenemeyen folliküler lezyon, n:12) ve Bethesda kategori 6 (malignite, n:12) olduğu izlendi. Kırkiki olguya (% 85,71) total tiroidektomi (TT), 7 (% 14,28) olguya subtotal tiroidektomi (STT) uygulandı. Bunlardan % 59,18 olguda sadece TT, % 14,28'sinde STT uygulanmış olup, 13 (% 26,53) olguya ise ek olarak boyun lenf nodu diseksiyonu yapılmıştır. Soliter nodül tanılı 34 (K/E:27/7) olgunun USG bulgularında % 67,64'ünde solid nodül, % 41,17'sinde mikrokalsifikasyon ve % 29,41 oranında patolojik lenf nodu izlendi. Olguların % 75,51'i ötiroiddi ve çoğunluğunda malignite saptandı. USG'de solid ve hipoekoik, soliter görünümde olan tiroid nodüllerinin % 73,52'si malign histopatolojiye sahipti. 7 Postoperatif izlemde 14 (% 28,57) olguda erken dönem komplikasyon saptandı. En sık geçici hipokalsemi 11 (% 22,44) olguda ve geçici ses kısıklığı 3 (% 6,12) olguda izlendi. Çalışma grubumuzda kalıcı hipokalsemi, kalıcı ses kısıklığı, özofagus, trakea, majör damar yaralanması saptanmadı. En sık patolojik tanı papiller tiroid karsinomu (n:22, % 44,89) idi. Toplam 27(% 55,10) olguda malignite mevcuttu. Nihai patoloji sonucu ile karşılaştırmada İİAB'nin sensitivitesi % 54,2 spesifitesi % 83,3 pozitif prediktif değeri % 92,9 negatif prediktif değeri % 31,3 olarak saptandı. Sonuç: Çocuk yaş grubunda soliter, solid ve hipoekoik özelliklere sahip tiroid nodüllerinde malignite açısından dikkat edilmelidir. İİAB incelemesinin her zaman kesin patolojik tanıyı gösteremediği, İİAB sonuçları ile tiroidektomi materyallerinin patolojik incelemesi arasında fark olabileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim:This study aimed to retrospectively evaluate the outcomes of cases that underwent surgical intervention for benign and malignant thyroid diseases at Istanbul University-Cerrahpaşa (I.U.C.), Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery. Materials and Methods:The study examined male and female patients under the age of 18 who presented to our clinic with thyroid diseases (thyroid nodule, thyroid cancer, multinodular goiter, Graves' disease) and underwent thyroidectomy between 2011 and 2024. The demographic characteristics (gender, age), preoperative imaging methods, preoperative laboratory values, preoperative diagnoses, fine needle aspiration biopsy (FNAB) results, surgical procedure characteristics, histopathological diagnoses, and postoperative complications (hypocalcemia, vocal cord paralysis) were reviewed. Additionally, family history (goiter, nodule, thyroid cancer), radiation exposure, and any previous history of malignancy or surgery were assessed. Results: A total of 49 cases (F/M: 34/15) with a mean age of 13.41 years (range: 3.5- 18 years) were analyzed. The most common preoperative diagnosis was a solitary nodule (n=34). The most frequent FNAB results were Bethesda category 3 (atypia of undetermined significance/follicular lesion of undetermined significance, n=12) and Bethesda category 6 (malignancy, n=12). Total thyroidectomy (TT) was performed in 42 cases (85.71%), and subtotal thyroidectomy (STT) was performed in 7 cases (14.28%). Of these, only TT was applied in 59.18% of the cases, while STT was applied in 14.28%, and neck lymph node dissection was additionally performed in 13 cases (26.53%). In the ultrasonography (USG) findings of 34 cases (F/M: 27/7) diagnosed with a solitary nodule, a solid nodule was observed in 67.64%, microcalcification in 41.17%, and pathological lymph nodes in 29.41%. A majority (75.51%) of the cases were euthyroid, and malignancy was detected in most of them. Of the thyroid nodules that appeared solid, hypoechoic, and solitary on USG, 73.52% had malignant histopathology. 9 During postoperative follow-up, early complications were detected in 14 cases (28.57%). The most common complication was transient hypocalcemia, observed in 11 cases (22.44%), followed by temporary hoarseness in 3 cases (6.12%). No cases of permanent hypocalcemia, permanent hoarseness, esophageal, tracheal, or major vascular injury were detected in our study group. The most common pathological diagnosis was papillary thyroid carcinoma (n=22, 44.89%). Malignancy was found in a total of 27 cases (55.10%). Compared to the final pathology results, the sensitivity of FNAB was found to be 54.2%, specificity 83.3%, positive predictive value 92.9%, and negative predictive value 31.3%. Conclusion: In the pediatric age group, malignancy should be carefully considered in thyroid nodules that are solitary, solid, and hypoechoic. It is important to remember that FNAB does not always provide a definitive pathological diagnosis, and discrepancies may exist between FNAB results and the pathological examination of thyroidectomy specimens.