Kabil'in 11. bölgesinde toplu taşıma odaklı gelişme (TOD) yaklaşımının değerlendirilmesi
Evaluation of the public transport oriented development (TOD) approach for the Kabil's 11th district
  1. Tez No: 937279
  2. Yazar: FRAIDOON SAKHAI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Taşıma Odaklı Gelişme (TOD), Sürdürülebilir Ulaşım, Kabil 11. Bölge, TOD Endeksi, TOD, Sustainable Transportation, Kabul District 11, TOD Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Kabil'in 11. Bölgesi Toplu Taşıma Odaklı Gelişime (TOD) yaklaşımı açısından değerlendirilmektir. TOD yaklaşımı; toplu taşıma istasyonları çevresinde yoğun ve karma kullanımlı alanlar oluşturarak, yaya ve bisiklet erişimini önceliklendirerek otomobil bağımlılığını azaltmayı ve sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmeyi hedeflemektedir. Yöntem: Bu çalışmada, Literatür taramasıyla belirlenen TOD kriterleri kullanılarak Kabil'in 11. Bölge'deki her durak için bir TOD endeksi oluşturulmuştur. Veriler, özgün hesaplama yöntemleriyle işlenerek her kriter için bir değer elde edilmiştir. Bu değerler daha sonra normalize (maksimum-minimum ve maksimuma oranlayarak) edilmiştir. Literatürdeki benzer çalışmaların ağırlık ortalamaları kullanılarak belirlenen kriter ağırlıkları, AHS ile entegre edilerek her durak için tek bir TOD endeks skoru hesaplanmıştır. Son olarak, bu skorlar ile en yüksek ve en düşük TOD potansiyeline sahip duraklar belirlenmiştir. Bulgular: Kabil'in 11. bölgesinin TOD yaklaşımı açısından potansiyel barındırdığı, ancak bu potansiyelden tam olarak yararlanılabilmesi için iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. TOD endeks skorlarına göre, 315 numaralı durak 0 değeriyle en düşük, Khosht Okhtif durağı ise 0.51 değeriyle en yüksek skoru elde etmiştir. Sonuç: Kabil'in 11. Bölgesi, TOD yaklaşımı için potansiyel taşımaktadır, ancak bu potansiyelin tam olarak kullanılabilmesi için bölgedeki ulaşım politikalarının TOD Endeksi doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu sayede, bölge sakinlerinin yaşam kalitesi artırılabilecek, sürdürülebilir ulaşım teşvik edilecek ve kentsel yayılma kontrol altına alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aims to evaluate Kabul's District 11 in terms of its suitability for a Transit-Oriented Development (TOD) approach. The TOD approach aims to reduce automobile dependence and promote sustainable transportation by creating dense, mixed-use areas around public transit stations, prioritizing pedestrian and bicycle access. Methods: In this study, a TOD index was constructed for each bus stop in District 11 of Kabul, utilizing TOD criteria identified through a literature review. Data were processed using unique calculation methods to obtain a value for each criterion. These values were subsequently normalized (using min-max normalization and normalization by the maximum). The criteria weights, determined using the average weights of similar parameters in comparable studies from the literature, were integrated using the AHP to calculate a single TOD index score for each stop. Finally, the stops with the highest and lowest TOD potential were identified based on these scores. Findings: The study determined that Kabul's District 11 possesses potential for the TOD approach; however, improvements are necessary to fully realize this potential. According to the TOD index scores, station number 315 received the lowest score (0), while Khosht Okhtif station achieved the highest score (0.51). Conclusion: Kabul's District 11 demonstrates potential for TOD. However, to fully capitalize on this potential, transportation policies within the district require reorganization in accordance with the TOD Index. This will improve the quality of life for residents, promote sustainable transportation, and control urban sprawl.