Soma linyitinin biyokütlesel bir atıkla ortak işlenmesi ve sıvılaştırma verimlerinin incelenmesi
Coprocessing of Soma lignite with a biomass waste and investigation of liquefaction yields
  1. Tez No: 93730
  2. Yazar: FATMA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESEN BOLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit sıvılaştırma, odun talaşı sıvılaştırma, ortak işlemle sıvılaştırma, deneysel tasarım. vı, Lignite liquefaction, sawdust liquefaction, coliquefaction, experimental design. Vll
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Soma linyiti ve odun talaşının ortak işlemle sıklaştırılması sırasında, çeşitli deneysel parametrelerin sıvılaşma verimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sıcaklık, basınç, çözücü/(linyit+talaş) oranı ve talaş/linyit oranı etkileri ayrıntılı olarak incelenen deneysel parametrelerdir. Deneylerde çözücü olarak tetralin, ortam gazı olarak ise hidrojen kullanılmıştır. İlgili reaksiyon koşullarındaki reaksiyon süresi ise 1 saat olarak alınmıştır. Deneylerde 250 mi kapasiteli, manyetik kanştıncılı bir otoklav kullanılmıştır. Gaz ürünlerin bileşimi ısıl iletkenlik dedektörüne sahip gaz kromatografindan yararlanılarak saptanmıştır. Sıvı ürünler ise, Soxhlet ekstraksiyonu uygulanarak, yağ, asfalten, preasfalten ve artık kesimlerine ayrılmıştır. Soma linyiti ve odun talaşı önce ayrı ayrı, sonra birlikte sıvılaştırmaya tabi tutulmuş ve sıcaklığın sıvılaşma verimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Daha sonra, basıncın, tetralin/(linyit+talaş) oranının ve talaş/linyit oranının ortak işlem sıvılaşma verimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, seçilen tüm deneysel parametrelerin ortak işlem sıvılaşma verimleri üzerindeki etkileri deneysel tasarıma uygun olarak araştırılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak sıcaklık, basınç, tetralin/(linyit+talaş) oranı ve talaş/linyit oram seçilmiş, sırasıyla 300-400°C, 10-70 atm., 1/1-5/1 ve 0,5/1-1,5/1 aralıklarında beş seviye üzerinden (-2, -1,0, 1 ve 2) sıvılaşma verimleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular temelinde, yağ+gaz, yağ, asfalten ve preasfalten verimleri ve toplam dönüşümler için model denklemleri geliştirilmiş ve optimizasyona tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of various experimental parameters on the liquefaction yields of Soma lignite and sawdust coliquefaction were investigated. Temperature, pressure, solvent/(lignite+sawdust) ratio and sawdust/lignite ratio were the parameters whose effects were studied in detail. Tetralin as solvent and hyrogen as gas medium, were used during the experiments. The reaction time at reaction conditions was taken as 1 hour. Experiments have been carried out using a magnetically stirred autoclave of 250 ml capacity. The oil, asphaltene, preasphaltene and residue fractions of liquefaction products were determined by Soxhlet extraction. The gas product content was determined by using a gas chromatograph with a thermal conductivity dedector. The effect of temperature on liquefaction yields of Soma lignite and sawdust in individual runs first and then in coprocessing runs of lignite and sawdust mixtures were studied. The effects of pressure, tetralin/(lignite+sawdust) ratio and sawdust/lignite ratio on coliquefaction yields were also investigated. Also, the effects of experimental parameters on coliquefaction yields were investigated based on a statistical experimental design. Temperature, pressure, tetralin/(lignite+sawdust) ratio and sawdust/lignite ratio were selected as the independent variables and their effects on liquefaction yields were studied at the five levels (-2, -1, 0, 1 and 2) in the 300-400°C, 10-70 atm., 1/1-5/1 and 0,5/1-1,5/1 range, respectively. Based on experimental results model equations were developed and optimization was also done.