Yetişkinlerde fonksiyonel besin tüketim oranının, bu besinler üzerine bilgi düzeyinin ve farkındalığın saptanması
Determination of functional food consumption rate, knowledge level and awaraness on these foods on adults
- Tez No: 937302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE SARİYE AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Bilgi Düzeyi, Fonksiyonel besinler, Fonksiyonel besin farkındalığı, Nutritional knowledge level, Functional Food, Functional Food Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Fonksiyonel besinler birçok şekilde tanımlanabilse de genel itibariyle sağlık ile ilgili bir veya daha fazla etkisi olduğu düşünülen besinler olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde gıda endüstrisinin gelişmesi ve yaşam şartlarının değişmesi fonksiyonel besin pazarının büyümesine yol açmıştır. Toplumun fonksiyonel besinler üzerine olan farkındalığının ve bilgi düzeyinin ise bu gelişmelerle aynı seviyede olmadığı düşünülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı fonksiyonel besinler üzerine olan farkındalığı değerlendirmek, fonksiyonel besin tüketen veya tüketebilecek tüketici profilinin belirlenmesini sağlamak ve belirli fonksiyonel besinlerin tüketim oranını değerlendirmektedir. Çalışma 384 kişi ile yapılmış ve veri toplama aracı olarak hazırlanan anket formu ve Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda katılımcıların sadece %40,9'unun fonksiyonel besin terimini duymuş olduğu ancak geleneksel fonksiyonel besinlerin tüketim oranının (siyah çay için %96,6; zeytinyağı için %99,2 ve domates için %97,9) bu orandan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kadınların, daha önceden bir beslenme programını takip etmiş olan veya hala takip etmekte olanların, gelir düzeyleri gelir düzeylerine yakın veya eşit olanların ve beslenme bilgi düzeyi daha yüksek olanların fonksiyonel besin tüketimine daha açık olduğu tespit edilmiştir. Sodyumu azaltılmış tuz, glutensiz tahıl ürünleri ve enerji içeceklerinin tüketim oranının daha az brokoli, sarımsak ve tam tahıllı bisküvi gibi fonksiyonel besinlerin ise daha fazla tüketildiği belirlenmiştir. Toplumda fonksiyonel besinlerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması görülen beslenme sorunlarının azaltılması için olumlu bir yöntem olabilir. Daha çok tüketilen ürünlere zenginleştirilmelerin yapılması tüketimi artırabilir. Beslenme bilgi düzeyinin artırılması için çalışmalar yapılması fonksiyonel besin tüketimini olumlu etkileyecektir. İleride yapılacak olan çalışmaların tüketici profilini belirleme üzerine odaklanması ve geniş bir örneklemi ele alması önerilir.
Özet (Çeviri)
Functional food can be described as foods thought to have one or more effects on health. The improvements in the food industry and changes in living conditions caused growth in the functional food market. However, it is considered that the general public's awareness and knowledge level are not on par with these developments. This research tries to evaluate awareness of functional food, offer information on consumers who consume functional food or are open to it, and examine the consumption rate of certain functional food products. This research was done with 384 people, and as data collection tools, a survey and Consumers' Attitude Scale Towards Functional Foods were used. It was found that even though only %40,9 of the participants knew of the term functional food, the traditional functional food rate was over 40% (%96,6 for black tea, %99,2 for olive oil, and %97,9 for tomatoes). Also, women, people who had or still were following a diet program, people who had similar incomes to their expenses, and people with higher nutritional knowledge levels were more open to consuming functional food. Consumption of low sodium salt, gluten-free cereals, and energy drinks was lower than products like broccoli, garlic, and whole grain biscuits. The introduction of functional foods and increasing awareness may help decrease nutritional problems. Fortifications of more frequently consumed products may increase the consumption rate of functional foods. Research on increasing nutritional knowledge levels will also affect functional food consumption positively. Further research should focus on functional food consumer profiles and have more significant samples.