Alüminyum ergitme kayıpları
Aluminium melt loses
- Tez No: 93736
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum ergitme, alüminyum flakslama, ergitme verimi, Aluminium melt loses, fluxing, metal recovery rates
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, alüminyum hurdalarından ticari alüminyum üretiminin ergitme safhasında kullanılmakta olan flakslann, ergitme verimi üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla öncelikle alüminyum metali konusunda literatür taraması yapılıp, ergitme prosedürü ve nihai ürünün kalitesi üzerine etki eden faktörler ortaya çıkarılmıştır. Ardından, 6 grupta her biri diğerlerinden farklı bileşimlerde hazırlanan flakslar, 200g kaplamasız, 100 g' da kaplamalı ekstrüzyon hurdasından oluşan şarj malzemesine 760°C'de yapılan ergitme sonunda tatbik edilmiştir. Flaks ilavesinin ergitme verimi üzerindeki etkisinin tespit edilebilmesi amacı ile bir deneyde de flaks kullanmaksızın ergitme işlemi gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda elde edilen veriler tablo ve grafiklerle desteklenerek kolay anlaşılır hale getirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda hayali bir firma için maliyet analizi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda flaksta bulunan eksotermik bileşen oranındaki artışın, ergitme verimini de artırdığı gözlenmiştir. Eksotermik bileşen oranının aşırı artışı ile yanma meydana geleceği göz önünde bulundurularak % 6-8 eksotermik bileşen oranının ideal olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The primary objective of the present investigation is to the study the effect of drosses-off fluxes on metal recovery rate in secondary aluminium processing. Following a detailed literature survey, factors of effecting the melting practice and quality of cast products has been determined. Six groups of fluxes were made and used in melting practices.The results were compared with the melting practice in which fluxing treatment was not carried out. The results derived from experimental work have been tabulated and also presented in two dimentional graphs so that comparison can be made easily between different fluxing operations. The experimental findings show that the metal recovery rate is directly proportional to the exhotermic content of flux. However, it is noted that due to the metal losses associated with overoxidation, the upper limit of exhotermic content is kept at arround 6% -8%.