Tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik tutum ve niyeti üzerinde sağlıklı yaşam tarzının etkisi
The effect of healthy lifestyle on consumers' attitude and intention towards functional foods
- Tez No: 937363
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRCİ OREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yaşam tarzı, fonksiyonel gıdalar, tutumlar, niyetler, yaşam tarzları, Healthy lifestyle, functional foods, attitudes, intentions, lifestyles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Zamanla hızlı ve düzensiz yaşam tarzlarındaki artış, bu yaşam tarzına uyum sağlayan, anında hazır olabilen işlem görmüş paketli gıdaların insanlar tarafından yoğun bir şekilde tüketilmesine yol açmıştır. Üretimi esnasında besin değerleri zarar gördüğü için eksik beslenmeye yol açan bu gıdalar, insanların tansiyon, kalp, şeker, kanser ve obezite gibi ciddi rahatsızlıklara sahip olmasına neden olmuştur. Bu ciddi rahatsızlıklardan kurtulmak için verilen çabalar sonucunda gıdaların unutulan şifa veren özelliği yeniden keşfedilmiş ve temel besin ihtiyacını karşılamanın ötesinde vücuda ek faydalar sağlayan fonksiyonel gıdalara yönelik artan bir ilgi oluşmaya başlamıştır. Artan sağlık bilinciyle beraber sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının benimsenmesi sonucunda fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halini destekleyen sağlıklı yaşam tarzı ve fonksiyonel gıdalar arasındaki yakın ilişki dikkat çeken bir konu haline gelmiştir. Bu nedenle, tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik tutum ve niyeti üzerinde sağlıklı yaşam tarzının etkisinin ortaya çıkarılmasının amaçlandığı bu tez çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Adana ilinde yaşayan, farklı sosyo-ekonomik özelliklere sahip 421 katılımcıdan çevrimiçi ve yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiş ve verilerin analizinde betimleyici analiz, araştırma modelinin test edilmesinde ise basit ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre, tüketicinin sağlıklı yaşam tarzının fonksiyonel gıdalara yönelik tutumları olumlu bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca fonksiyonel gıdalara yönelik tutumların bu gıdaları tüketme niyetini etkilemesinin yanında tüketicinin sağlıklı yaşam tarzının da bu gıdaları tüketme niyetini olumlu bir şekilde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Over time, the increase in fast and irregular lifestyles has led to the intense consumption of processed packaged foods that adapt to this lifestyle and can be ready instantly. These foods, which cause malnutrition because their nutritional values are damaged during production, have caused people to suffer from serious diseases such as blood pressure, heart disease, diabetes, cancer and obesity. As a result of the efforts to get rid of these serious diseases, the forgotten healing properties of foods have been rediscovered and an increasing interest has begun to emerge in functional foods that provide additional benefits to the body beyond meeting basic nutritional needs. As a result of increasing health awareness and the adoption of healthy lifestyle behaviors, the close relationship between a healthy lifestyle and functional foods that support complete physical, mental and social well-being has become a noteworthy issue. For this reason, this thesis study was carried out, aiming to reveal the effect of a healthy lifestyle on consumers' attitudes and intentions towards functional foods. Research data was obtained from 421 participants with different socio-economic characteristics living in Adana province, using online and face-to-face survey methods. Descriptive analysis was used to analyze the data, and simple and multiple regression analysis was used to test the research model. According to the results obtained in the research, it was determined that the healthy lifestyle of the consumer positively affected the attitudes towards functional foods. In addition, it has been determined that attitudes towards functional foods affect the intention to consume these foods, and the healthy lifestyle of the consumer also positively affects the intention to consume these foods.