Clear correct şeffaf plakların anterior diş hareketlerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Clear correct clear aligners efficiency in anterior tooth movements
  1. Tez No: 937467
  2. Yazar: HATİCE GÜNNUR ALTUNSAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ALKAN, DOÇ. DR. YEŞİM KAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şeffaf plak, ClearCorrect, Diş Hareketi, gom Ispect, Clear Aligner, ClearCorrect, Tooth Movement, GOM Inspect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında ClearCorrect şeffaf plaklarıyla tedavi edilen hastalarda anterior diş hareket etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalimizi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ortodonti Anabilim Dalında tedavi edilen 20 hastanın tedavi başı ve sonu dijital ortodontik modelleri oluşturdu. Tedavi başı ve sonu dijital ortodontik modellerin çakıştırılıp, ölçümlerinin yapılmasında GOM Inspect (GOM, 2018, Braunschweig, Almanya) yazılımı kullanıldı. Alt ve üst çene santral, lateral ve kanin dişlerin her biri için açısal olarak angulasyon, inklinasyonu ve rotasyon hareketleri, doğrusal olarak da intrüzyon, ekstrüzyon, mesiodistal translasyon ve bukkolingual translasyon hareketleri değerlendirildi. Tedavi başı ve sonu dijital ortodontik modellerden ölçülen diş hareket miktarları arasındaki fark gerçekleşen diş hareketi olarak kaydedildi. Planlanan diş hareketleri ise ClearCorrect doktor portalından elde edildi. Gerçekleşen ve planlanan diş hareketlerinin karşılaştırılmasında normal dağılım varsayımı sağlanmadığından Mann-Whitney U Testi kullanıldı. Üst çenede en yüksek ve en düşük gerçekleşme yüzdeleri santral, lateral ve kanin dişlerde sırasıyla angulasyon (83%, %90, %85) ve ekstrüzyon (%47, %55, %62) hareketlerinde bulundu. Alt çenede kesici (%82) ve kanin (%80) dişlerde en yüksek gerçekleşme yüzdesi angulasyon hareketinde gözlendi. En düşük gerçekleşme yüzdesi ise kesici dişlerde intrüzyon (%56), kanin dişlerde ise inklinasyon (%64) hareketinde belirlendi. Maksillada kesici ve kanin dişlerin ekstrüzyonun, mandibulada ise kesici dişlerin intrüzyonu ve kanin dişlerin inklinasyonun zor gerçekleşen diş hareketleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to evaluate the efficacy of anterior tooth movement in patients treated with ClearCorrect clear aligners. The pre- and posttreatment digital orthodontic models of 20 patients, treated in Ankara Yıldırım Beyazıt University, Department of Orthodontics composed the study materials. The superimposition of pre- and posttreatment digital orthodontic models and the measurements were performed using GOM Inspect (GOM, 2018, Braunschweig, Germany) software. The angular tooth movements such as angulation, inclination and rotation, and linear tooth movements such as intrusion, extrusion, mesiodistal translation and buccolingual translation were evaluated for maxillary and mandibular central, lateral and canines. The differences between the tooth movements measured from the pre- and posttreatment digital orthodontic models were recorded as achieved tooth movement. The predicted tooth movement was obtained from ClearCorrect Doctor portal. Mann-Whitney U test was used in the comparison of achieved and predicted tooth movements since the variables is not normally distrubuted. In the maxilla, the highest and lowest accuracy pergentages were found in angulation (83%, %90, %85) and extrusion (83%, %90, %85) movements for the central, lateral and canine teeth, respectively. In the mandibula, the highest accuracy percentage was observed in angulation movement for the incisor (%82) and canine (%80) teeth. The lowest accuracy percentage was determined as intrusion moovement in the incisor teeth (%56) and, as inclination movement in the canine teeth (%56). It was concluded that extrusion of incisors and canines in the maxilla and intrusion of incisors and inclination of canines in the mandible, are difficult tooth movements.