Geometrik ürün spesifikasyonlarına göre kompresör parçalarının kontrol metodları ve tolerans analizleri
Cotrol methods and tolerance analysis of compressor parts according to geometrical product specifications
  1. Tez No: 93749
  2. Yazar: ANIL NOMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NUMAN DURAKPAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik ürün spesifikasyonu, ölçme tekniği, tolerans, değiştirilebilirlik, yeniden tasarım mühendisliği. vıı, Geometrical product specifications, measurement technique, tolerances, interchangeability, re-engineering. via
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Günümüz modern ve ekonomik seri üretim yöntemlerinin en önemli şartlarından biri makina parçalarının 'değiştirilebüirlik' özelliğine sahip olarak üretilmeleridir. Üretilen parça veya makinaların ve özellikle birlikte çalışacak hareketli parçaların fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmeleri bakımından, boyut, şekil, konum ve istikametleri için tesbit edilmiş belirli düzenlemeler, şartlar ve özellikle toleranslar değerleri olmalıdır. Bu kavramların izlenmeleri ve kontrolü, ölçme tekniği veya üretim ölçme tekniği cihazları ile metodları tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, teknolojinin bugünkü gelişmeleri paralelinde, makina parçalarının yüzey durumları, ölçme tekniği ve mühendislik için önemli bir diğer konudur. Bugün bir parçanın talep edilen tolerans değerleriyle ve beraber çalışacak parçaların belirli boşluk veya sıkılık gereksinimleriyle üretilmeleri sözkonusu olduğunda, makina parçalarının yüzeylerinin durumları arzu edilen tüm tolerans değerleri kadar önemlidir ve yine aynı cihazlar ve metodlar tarafından izlenmeli ve kontrol edilmelidir. Bu tezde, bir buzdolabı kompresörünün beraber çalışacak haraketli parçalarının üç boyutlu koordinat ölçme cihazında boyut, biçim, konum ve istikamet toleransları; yüzey pürüzlülüğü ölçme cihazında ise yüzey durumları ölçülmüş, ortalama değerler ile standart sapma değerleri hesaplanmış ve ölçülen değerler kompresör parçalarının teknik resimlerindeki nominal değerlerle karşılaştırılarak sonuçlar ortaya konmuştur. Günümüzde sıkça sözü edilen 'Yeniden Tasarım Mühendisliği' uygulamaları kapsamında, kontrol edilen bu modellerin gerçekte sahip olduğu ölçülere göre teknik resimleri yeniden çizilmiş, şekil elemanları fonksiyonlarına göre yeniden toleranslandırılmıştır. Kompresörlerin, ürün ve üretim kalitesine uygun bir şekilde yeniden üretime hazırlanması için yapılan tüm ölçüm ve yeniden toleranslandırma işlemleri sırasında Geometrik Ürün Spesifikasyonu (GPS) standartları esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most important conditions of the today's modern and economic mass- production procedures is to produce the machine parts by having 'interchangeability' specification. To supply the functions of the machines, machine parts and especially movement parts that work completely together, it is need to have dimension, form, direction and location tolerances. The following and controlling of these concepts is to be realized by measurement techniques or production measurement techniques, tools and methods. In addition, by considering technological improvements, the surface roughness of the machine parts is another important subject for the technology and the engineering. In these days, the production of a machine part with required tolerances need better surface conditions as tolerances and also following and controlling by the same tools and methods that discussed above. In this thesis, not only the dimension, form and location tolerances are measured at 3D coordinate measuring machines but also the surface roughness is measured at one of the most technological surface roughness machine. Average and standard deviation values are calculated and the results are achieved by comparing the nominal results and the measurement results. In the 're-engineering' applications concept that has become popular in the last decade, technical drawings of controlled parts, which are taken from production process, are recreated according to their nominal measures. Moreover, the geometric form elements of the parts are re-tolerated according to their functions. During all measurements and re-tolerance works, for re-preparing the compressors to the production at an appropriate position on the product and production quality, the Geometrical Product Specification (GPS) standards are based on.