Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin çalışma ortamlarına göre mesleki stres düzeylerinin belirlenmesi ve iş tatmin düzeylerinin incelenmesi
Determination of occupational stress levels and investigation of job satisfaction levels of speech and language therapists in Türkiye according to their working environments
- Tez No: 937493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, İş Tatmini, İş Stresi, Çalışma Ortamı, speech and language therapist, job satisfaction, job stress, working environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin çalışma ortamlarına göre mesleki stres ve iş tatmin düzeylerini inceleyerek, farkındalığı arttırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 105 dil ve konuşma terapisti (DKT) katılmıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, İş Tatmini Ölçeği ve Genel İş Stresi Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, IBM SPSS 26.0 paket programıyla yapılmıştır. İstatistiksel analiz sonucunda, DKT'lerin mesleki stres ve iş tatmin düzeylerinin çalışma ortamlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. DKT'lerin iş tatmin ve iş stres düzeyleri arasında ise anlamlı, negatif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki saptanmıştır. DKT'lerin, çalışma süresine göre ise iş tatmin ve stres düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted in order to increase awareness by examining the occupational stress and job satisfaction levels of speech and language pathologist in Türkiye according to their working environments. 105 speech and language pathologist (SLP) participated in the study. Demographic Information Form, Job Satisfaction Scale and General Job Stress Scale were applied to the participants. Statistical analysis of the data was performed with IBM SPSS 26.0 package program. As a result of the statistical analysis, it was found that occupational stress and job satisfaction levels of SLPs differed significantly according to their working environment. A significant, negative and low-level relationship was found between job satisfaction and job stress levels of SLPs. It was determined that there was no significant difference between the job satisfaction ad stress levels of SLPs according to their working time.