Web tabanlı sanat eseri pazarlama platformlarında düğme tasarımlarının görsel iletişim ve kullanıcı arayüzü açısından incelenmesi
An analysis of button designs in web-based artwork marketing platforms in terms of visual communication and user interface
- Tez No: 937499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER YEDİKARDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eseri Pazarlama, Web Tabanlı Platformlar, Düğme Tasarımı, Kullanıcı Arayüzü, Görsel İletişim, Kullanıcı Deneyimi, Artwork Marketing, Web-based Platforms, Button Design, User Interface, Visual Communication, User Experience communication and UI, and how they affect the user experience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde internet üzerinden sanat eserlerinin pazarlanması, sanatçıların ve koleksiyoncuların bir araya geldiği çevrimiçi platformların artmasıyla birlikte önemli ekonomik ve kültürel alan haline gelmiştir. Web tabanlı sanat eseri pazarlama platformları, sanat eserlerini dijital ortamda tanıtmak ve satmak için kullanılan etkileşimli alanlardır. Bu platformların başarısı; kullanıcıların kolay gezinebilirliği, estetik anlamda hoş ve fonksiyonel kullanıcı arayüzüne sahip olmasına dayanır. Bu nedenle bu platformlarda kullanıcı deneyiminin (UX) önemi giderek artmaktadır. Düğmeler, kullanıcı arayüzlerinde önemli etkileşim öğesi olarak, kullanıcıların platformdaki yönlendirmeleri takip etmelerine ve istenilen işlemleri gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Dolayısıyla kullanıcı arayüzü (UI), özellikle düğme tasarımlarının, görsel iletişim ve kullanıcı etkileşimi üzerindeki rolü büyüktür. Bu çalışma, sanat eseri pazarlama platformlarında düğme tasarımlarının, görsel iletişim ve kullanıcı arayüzü açısından nasıl şekillendiğini, kullanıcı deneyimi üzerinde nasıl etki yarattığını incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the marketing of artworks over the internet has become an important economic and cultural field with the increase of online platforms where artists and collectors come together. Web-based artwork marketing platforms are interactive spaces for promoting and selling artworks digitally. The success of these platforms relies on their easy user navigability, aesthetically pleasing and functional user interface. Therefore, user experience (UX) is becoming increasingly important on these platforms. Buttons, as important interaction elements in user interfaces, help users to follow the instructions on the platform and perform the desired actions. Therefore, user interface (UI), especially button designs, play a major role in visual communication and user interaction. This study aims to examine how button designs on artwork marketing platforms are shaped in terms of visual communication and UI, and how they affect the user experience.