Hazır beton üretiminde kalite kontrol yöntemleri
Quality control methods in ready mixed concrete
  1. Tez No: 93756
  2. Yazar: FATMA SERDAĞ CANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE AKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cusum kalite kontrol diagramı, Hazır beton, hedef değer, limit çizgiler, Shewhart kalite kontrol diagramı, süreç kontrolü, uygunluk kriterleri, V-maskesi. vıu, Compliance rules, Cusum quality control diagram, limit lines, process control, Ready mixed concrete, Shewhart quality control diagram, target value, V-mask. IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Hazır beton üretimi bir endüstriyel işlemdir. Hazır beton üretiminin sürecinin kontrolü de istatistiksel kontrol yöntemleri ile yapılmaktadır. Shewhart diyagramları ve Cusum diyagramları sürecin kontrol altında olup olmadığım kontrol etmekte kullanılırlar. Eğer süreç kontrol altında değilse gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Shewhart kontrol diyagramlarında yatay eksende zaman veya numune numarası, düşey eksende betonun ölçülen özelliği işaretlenir. Yatay limit çizgileri diyagrama işlenir. Limit çizgileri sürecin kontrol allında olup olmadığım denetlemeye yarar. Limit çizgileri dışına taşan noktalar olursa, süreç kontrol dışında demektir ve müdahale gerekir. Limitler daha önceden elde edilen sonuçların istatistiksel analizi sonucunda belirlenir. Cusum kalite konrol yöntemi betonun ortalama dayanımının, standart sapmasının ve diğer özelliklerinin uygunluk kriterlerine uyup uymadıklarım kontrol etmek için kullanılırlar. Cusum diyagramını çizmek için hedef değer elde edilen deney sonuçlarının değerlerinden çıkarılarak daha sonra kümülatif olarak toplanırlar. Cusum diyagramları daha az sonuçla sürecin kontrol altında olup olmadığını eğrinin eğimi ile belli eder. Cusum yöntemiyle değişimin tarihi ve büyüklüğü kolaylıkla tespit edilebilir. Cusum' un kontrol parametresi diyagramın eğimidir. Türkiye' de daha çok Shewhart kontrol diyagramları kullanılmaktadır. Ancak Cusum kontrol diyagramlarının kullanılmasının yaygınlaşmasıyla kalite kontrol denetiminde daha verimli sonuçlar elde etmek mümkündür. Çalışmada bu yöntemlerle ilgili sayısal örnek çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ready mixed concrete production is an industrial process. Statistical process control is applied to control the ready mixed concrete production process. Shewhart diagrams and Cusum diagrams check whether the process is in control or out of control. The concept of Shewhart control chart is to plot a chart versus to time or, sample number on the horizontal axis and a measured parameter as the ordinate axis. The horizontal limit lines are the control limits to check if the process is in control. If the points plotted are beyond the control limits then there is an out of control state. Action must be taken to gain in state control. The limits are provided from a statistical analysis of previous results. Cusum system for quality control is used for monitoring trends in mean strength, standart deviation and the relationship between early age and 28 day standart strengths. Test results are compared with the design target values, and checks are made to confirm whether they are consistent with the required levels for compliance. The target value is subtracted from each of the measured results, giving positive and negative difference. These differences when added together form a cumulative sum. Cusum chart uses the data more effectively, giving cost savings. It gives identification of the location and magnitude of change points in a process. The Cusum method is less known in Turkey compared to Shewhart method. The control parameter is the slope of the plot while the vertical ordinate in Shewhart. The calculations are more complex but with the use of microcomputers it is easily and successfully applied. A numerical example is solved applying two quality control methods.