Mermer kesme makinalarında dairesel testerelerde kesme parametrelerinin incelenmesi
The Analysis of cutting parameters of disc cutting tools in marble cutting machines
- Tez No: 93757
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BOZACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mermer kesimi, dairesel kesiciler, elmas kesiciler, mermer kesme makinalan, Marble cutting, disc type cutting tools, diamond cutting tools, marble cutting machines. xi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Kayaların dairesel kesicili tezgahlarda kesüebilirliği konusu, işlenmiş taş ürünlerine olan talebin artması ile önem kazanmıştır. Mermer, granit, beton ve doğal taş endüstrisinde kullanılan dairesel kesiciler, yüksek üretim hızlan ve işlenen ürünlerden daha iyi yüzey kalitesi nedeni ile çok geniş kullanım alanı bulmaktadır. Bu çalışmada mermerlerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirtilmiştir. Bu özelliklerin tespiti için seri deneyler T. S. 699 standardına uygun olarak yapılmıştır. Ayrıca elmas kesicili dairesel testerelerin mikro yapısı açıklanmış ve dairesel testerelerin kayaçlan kesmesi esnasında, kesmeye etki eden faktörler üç ayrı şekilde incelenmiştir. Bu incelemelerde amaç, dairesel kesicili bir tezgah dizaynında, motor gücüne %99 güvenle ulaştıran sonuçlarla, üreticinin direkt makine tasarımına geçebilmesinin sağlanmasıdır. Bunun sonucunda üretici, malzeme üzerinde ekstra deneyler yapmaktan kurtulmakta ve doğrudan kesme ve motor gücüne bağlı olarak malzeme dizaynına başlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The increasing demand for stone products has inevitably increased the importance of stone cutting. Disc type cutting tools in marble, granite, concrete and natural stone cutting has become accepted as the most economical method of processing natural stone as a result of the everincreasing pressure for higher production rates and better surface textures in finished stone products. İn this study, the physical and mechanical characteristic of marble has determined. The experiments has made according to T.S.699 to establish the characteristic of marble. Also the microstructural design of disc type diamond cutting tools has explained. And important factors affecting stone cuttability while disc type of cutting tools are cutting the stone has examined in three ways. The aim is finding the engine power that can be used for reliable prediction of rock cuttability in 99%. So, the producers can pass the machine design without losing time with cutting elements. As a result of this, the producers eliminate most of elementary experiments and directly concantrate on machine design.