Erkek hemşirelerde görsel uyaranların erkek meme kanserine yönelik bilgi ve davranış değişimindeki etkisi
The effect of visual stimuli on changes in knowladge and behavior towards male breast in male nurses
  1. Tez No: 937571
  2. Yazar: GÜL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZÜM ERKİN GEYİKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, Erkek hemşire, Erkek meme kanseri, Görsel uyaran, Kendi kendine meme muayenesi, Knowledge level, Male breast cancer, Male nurse, Self-Breast examination, Visual stimuli
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, erkek hemşirelerde görsel uyaranların erkek meme kanserine yönelik bilgi düzeyleri ve kendi kendine meme muayenesi yapma davranışları üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yarı deneysel, tek grup ön test-son test tasarımında gerçekleştirilmiştir. Araştırma 01.10.2024-01.11.2024 tarihleri arasında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 47 erkek hemşire oluşturmuştur. Veriler Birey Tanıtım Formu, Erkek Meme Kanseri Bilgi Düzeyi Formu ve Kendi Kendine Meme Muayenesi Bilgi ve Uygulama Durumları Formu kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş aralığı 23 ile 43 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 28,87±4,81 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %72,3'ü (n=34) kendilerini meme kanseri açısından risk altında görmediğini belirtirken, %93,6'sı (n=44) meme kanseri açısından düşük risk grubunda olduğu, %6,4'ü (n=3) ise orta düzeyde risk grubunda yer aldığını ifade etmiştir Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların erkek meme kanseri bilgi düzeyinde eğitim sonrası anlamlı bir artış gözlemlenmiştir (p < 0,001). Ön testte erkek meme kanseri bilgi düzeyi puan ortalaması 10,87±7,02 iken, son testte bu değer 20,15±3,24'e yükselmiştir. Ayrıca, Kendi kendine meme muayenesi yapmayı bildiğini ifade eden katılımcı oranı eğitim öncesinde %8,5 iken, eğitim sonrasında %76,6'ya çıkmıştır. Kendi kendine meme muayenesinin kimler tarafından yapılması gerektiği konusunda doğru yanıt verenlerin oranı %40,3'ten %70,2'ye, ayda bir yapılması gerektiğini belirtenlerin oranı ise %27,7'den %46,8'e yükselmiştir. Eğitim öncesinde kendi kendine meme muayenesi konusunda eğitim alanların oranı %25,5 iken, bu oran eğitim sonrasında %87,2'ye ulaşmıştır. Bulgular, görsel uyaranların erkek hemşirelerin erkek meme kanseri farkındalığını artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, erkek meme kanseri konusunda farkındalık yaratma ve kendi kendine meme muayenesi uygulamalarını teşvik etmede sağlık eğitimi programlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a quasi-experimental, single-group pre-test post-test design to evaluate the effect of visual stimuli on male nurses' knowledge levels regarding male breast cancer and their self-breast examination behavior. The study was carried out between October 1, 2024, and November 1, 2024, at Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital under the İzmir Provincial Health Directorate. The sample of the study consisted of 47 male nurses. Data were collected using the Personal Information Form, Male Breast Cancer Knowledge Level Form, and self-breast examination Knowledge and Practice Status Form. The participants' ages ranged from 23 to 43 years, with a mean age of 28,87±4,81. Among the participants, 72,3% (n=34) stated that they did not perceive themselves to be at risk for breast cancer. Additionally, 93,6% (n=44) considered themselves in the low-risk group, while 6,4% (n=3) reported being in the moderate-risk group. The results revealed a significant increase in participants' male breast cancer knowledge levels after the educational intervention (p < 0,001). The mean pre-test score for male breast cancer knowledge was 10,87±7,02, which increased to 20,15±3,24 in the post-test. Furthermore, the proportion of participants who reported knowing how to perform self-breast examination rose from 8.5% before the training to 76,6% after the training. The rate of participants who correctly answered that self-breast examination should be performed by everyone increased from 40,3% to 70,2%, and those who stated it should be done monthly increased from 27,7% to 46,8%. Additionally, the proportion of participants who had received prior training on self-breast examination increased from 25,5% to 87,2% after the intervention. Results indicate that visual stimuli are effective in enhancing male nurses' awareness of male breast cancer. The results highlight the importance of health education programs in raising awareness about male breast cancer and promoting self-breast examination practices.