İslam felsefesinde iman - ahlak ilişkisi
Faith - moral relationship in Islamic philosophy
  1. Tez No: 937570
  2. Yazar: HALİME GÜNEY KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İslam felsefesi, iman, ahlak, Farabi, İbn-i Sina, Gazzali, Islamic philosophy, faith, ethics, Farabi, Ibn Sina, Ghazali
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, İslam felsefesinin temel kavramlarını, tarihsel gelişimini ve İman ile ahlak ilişkisini detaylı bir şekilde ele almaktadır. İlk bölümde, İslam felsefesinin kökenleri, temel akımları ve tarihsel değişimi incelenmektedir. İkinci bölümde, Allah inancının ve ahlak ilişkisinin çeşitli yönleri ele alınmakta olup, Allah'a yönelme yolları, yaratılışın temelinde Allah inancı, inancın toplumsal inşası, akılcı temellendirmeler ve duygu bağlamında iman kavramları üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, ahlakın tasviri, ahlakın dinsel ve dindışı yaklaşımlarca temellendirilmesi de tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise, İslam düşünürlerinin İman ve ahlak anlayışları incelenmektedir; Farabi, İbn-i Sina ve Gazzali'nin hayatları, eserleri ve özellikle ahlak anlayışları üzerinde durulmaktadır. Dördüncü bölümde ise modern dönem toplum ahlakını ele almasıyla öne çıkan Fatma Aliye Hanım'ın erken yaşamı, eserleri ve İslam ile ahlak anlayışı üzerine katkıları ele alınmaktadır. Bu tez, İslam felsefesi ve ahlakı konularında derinlemesine bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively explores the fundamental concepts of Islamic philosophy, its historical development, and the relationship between belief in Allah and ethics. The first section examines the origins, key currents, and historical evolution of Islamic philosophy. The second section delves into various aspects of belief in Allah and ethics, discussing paths to Allah, the foundational belief in creation, societal construction of belief, rational justifications, and emotional contexts of faith concepts. It also examines the portrayal, foundation, and secular justifications of ethics. The third section focuses on the beliefs about Allah and ethics held by Islamic thinkers, particularly analyzing the lives, works, and ethical perspectives of Farabi, Ibn Sina, and Ghazali. The fourth section discusses the early life, works, and contributions to Islamic ethics by Fatma Aliye Hanım. This thesis aims to provide a profound understanding of Islamic philosophy and ethics.