Linalool'ün rifampisinin neden olduğu oksidatif hasar üzerindeki koruyucu etkisinin dalak dokusunda araştırılması
Investigation of the protective effect of Linalool on rifampicin-induced oxidative damage in spleen tissue
- Tez No: 937589
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ TAŞTEMİR KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Rifampisin, Oksidatif stres, Dalak, Heme oksijenaz-1, Linalool, Rifampicin, Oxidative Stress, Spleen, Heme Oksijenaz-1, Linalool
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünya genelinde milyonlarca insanın tüberküloza yakalanması ve birçoğunun bu hastalıktan ölmesi küresel çapta önemli bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Rifampisin (RF), tüberküloz tedavisinde etkili bir ilaç olarak reçete edilmekle birlikte, uzun süreli ya da yüksek dozlarda kullanımı reaktif oksijen türlerinin (ROS) artışına yol açarak oksidatif stres (OS) ve toksik etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, RF kaynaklı dalak hasarında doğal bir antioksidan olan Linalool (LN)'un koruyucu etkiye sahip olup olmadığını araştırdık. LN, doğal olarak birçok bitkide bulunan ve antisedatif, antimikrobiyal, antioksidan, antitümöral ve antienflamatuvar etkileriyle bilinen bir monoterpendir. Çalışma kapsamında, 30 sağlıklı erkek Sprague-Dawley sıçan beş gruba ayrıldı: kontrol grubu, çözücü kontrol grubu (Dimetilsülfoksit - DMSO), RF grubu, LN grubu ve RF+LN grubu. Bu çalışmada, biyokimyasal ve OS parametreleri (HO-1, MDA, GSH) ile histolojik analizler için dalak dokuları ve kan örnekleri alındı. Çalışmamızda RF'nin MDA, HO-1 ve demir seviyelerini anlamlı düzeyde artırdığı, GSH seviyesini ise azalttığı gözlemlendi. RF ve LN birlikte uygulandığında MDA, HO-1 ve demir seviyelerinde anlamlı düşüşler, GSH seviyesinde ise anlamlı artış ve histolojik olarak iyileşmeler tespit edildi. Bulgularımız, LN'nin RF kaynaklı dalak dokusu hasarını önleyerek koruyucu bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuçlarımız, LN'nin antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri sayesinde dalakta RF kaynaklı OS'yi inhibe ederek doku hasarını iyileştirdiğini ve bu nedenle OS ile ilişkili hastalıkların tedavisinde destekleyici bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that millions of people worldwide are affected by tuberculosis and many die from this disease constitutes a significant global concern. Rifampicin (RF) is prescribed as an effective drug in the treatment of tuberculosis; however, its long-term or high-dose use can lead to an increase in reactive oxygen species (ROS), causing oxidative stress (OS) and toxic effects. Therefore, in this study, we investigated whether Linalool (LN), a natural antioxidant, has a protective effect against RF-induced spleen damage. LN is a monoterpene naturally found in many plants and is known for its antisedative, antimicrobial, antioxidant, antitumoral, and anti-inflammatory effects. In the study, 30 healthy male Sprague-Dawley rats were divided into five groups: control group, solvent control group (Dimethyl sulfoxide - DMSO), RF group, LN group, and RF+LN group. For biochemical and OS parameters (HO-1, MDA, GSH) as well as histological analyses, spleen tissues and blood samples were collected. In our study, RF was observed to significantly increase MDA, HO-1, and iron levels while decreasing GSH levels. When RF and LN were administered together, significant reductions in MDA, HO-1, and iron levels, as well as significant increases in GSH levels and histological improvements, were detected. Our findings revealed that LN exhibits a protective effect by preventing RF-induced spleen tissue damage. Our results suggest that LN improves tissue damage by inhibiting RF-induced OS in the spleen through its antioxidant and anti-inflammatory properties and, therefore, may be used as a supportive agent in the treatment of OS-related diseases.