Dijital dönüşümün spor organizasyonları performans yönetimine etkisi: Batman Gençlik Merkezi örneği
The effect of digital transformation on performance management of sports organizations: The case of Batman Youth Center
  1. Tez No: 937603
  2. Yazar: TUBA ŞENKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezi, Dijital Dönüşüm, Performans Yönetimi, Spor Organizasyonları, Digital Transformation, Performance Management, Sports Organizations, Youth Center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada dijital dönüşümün spor organizasyonları performans yönetimine etkisinin Batman ilindeki gençlik merkezleri çalışanları açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda bir anket formu hazırlanmış olup Batman ilinde bulunan gençlik merkezlerinde çalışan 92 kişi ile online olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Nadem ve ark. (2018) tarafından geliştirilen ve Sağlam (2021) Türkçe uyarlaması yapılan 12 maddelik Dijital Dönüşüm Ölçeği ile ayrıca Beeri ve ark. (2018) tarafından geliştirilen, Demir ve ark. (2020) tarafından da türkçe uyarlaması yapılan 24 maddelik Performans Yönetimi Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri ile anket sorularına verilen cevapların dağılımı frekans analizi ile incelenmiştir. Ölçek ve alt boyutlarının demografik bilgilere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Ölçekler arasındaki ilişkiler ise korelasyon analizi ile incelenmiştir. Analizler %95 güven düzeyinde SPSS 20.0 yazılımı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda dijital dönüşümün spor organizasyonları performans yönetimi üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of digital transformation on the performance management of sports organizations in terms of youth center employees in Batman province. Quantitative research method was used within the scope of the study. In this context, a survey form was prepared and conducted online with 92 people working in youth centers in Batman province. In the study, the 12-item Digital Transformation Scale developed by Nadem et al. (2018) and adapted into Turkish by Sağlam (2021) and the 24-item Performance Management Scale developed by Beeri et al. (2018) and adapted into Turkish by Demir et al. (2020) were used. The demographic information of the participants and the distribution of the answers to the survey questions were analyzed by frequency analysis. Whether the scale and its sub-dimensions showed significant differences according to demographic information was analyzed by independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA). The relationships between the scales were analyzed by correlation analysis. Analyses were performed with SPSS 20.0 software at 95% confidence level. As a result of the research, it was determined that digital transformation has a positive effect on performance management in sport organizations.