Polikistik over sendromu tanısı alan hastaların klinik ve laboratuvar bulguları ile yeni inflamatuar belirteçler arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Assessment of the relationship between clinical and laboratory findings and novel inflammatory markers in patients diagnosed with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 937606
  2. Yazar: QASIM SABBAR AADI AL-KHAZRAJI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA LALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnsulin direnci, metabolik sendrom, obezite, PKOS, SII, SIRI, Insulin resistans, metabolic syndrome, obesity, PKOS, SII, SIRI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: PKOS tanılı hastaların klinik ve laboratuvar bulguları ile yeni inflamatuar belirteçlerden SII ve SIRI arasındaki ilişkiyi belirlemek ve hastaların fenotiplendirilmesi yapılarak alt gruplardaki SII ve SIRI indekslerini gruplar arasında karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza PKOS tanış konulmuş 164 hasta dahil edildi. Hastaların Rotterdam kriterlerine göre fenotiplendirilmesi yapılarak dört alt grup oluşturuldu. Hastaların açlık kan şekeri, açlık insülin, total kolesterol, HDL, LDL, trigliserid, FSH, LH, total testosteron, serbest testosteron, 17-OH progesteron, DHEA-S ve tam kan sayımı parametreleri analiz edildi. HOMA indeksi kullanılarak insülin direnci, vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı. Tam kan sayım parametreleri kullanılarak SII ve SIRI indeksleri belirlendi. Bulgular: Fenotip 1 ve fenotip 2 'nin VKİ, açlık insülin ve HOMA-IR değerleri diğer fenotiplerden anlamlı derecede yüksekti. Lipid profili açısından, fenotip 1 ve fenotip 2'in total kolesterol, trigliserid ve LDL düzeyleri fenotip 3 ve 4'e göre daha yüksek, HDL düzeyleri ise daha düşüktü. Metabolik sendrom en sık fenotip 1'de görüldü. Ayrıca fenotip 1 ve 2'nin SII ve SIRI düzeyleri fenotip 3 ve fenotip 4'ten anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: PKOS tanılı fenotip 1 ve fenotip 2'de obezite, insülin direnci ve metabolik sendrom riski yüksek bulunmuştur. Ayrıca bu gruplarda SII ve SIRI düzeyleri diğer fenotiplere kıyasla anlamlı derecede yüksek görülmüştür. Bu bulgular yüksek SII ve SIRI düzeylerinin obezite, insülin direnci, metabolik sendrom ve kardiyo-metabolik riskle ilişkili olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the relationship between clinical and laboratory findings and the novel inflammatory markers SII and SIRI in patients diagnosed with PKOS, and to compare the SII and SIRI indices among subgroups by performing phenotypic classification of the patients. Material and method: A total of 164 patients diagnosed with PKOS were included in our study. Based on the Rotterdam criteria, the patients were phenotypically classified into four subgroups. Fasting blood glucose, fasting insulin, total cholesterol, HDL, LDL, triglycerides, FSH, LH, total testosterone, free testosterone, 17-OH progesterone, DHEA-S, and complete blood count values were analyzed for all participants. Insulin resistance using the HOMA index and body mass index (BMI) was calculated. SII and SIRI indices were determined using complete blood count parameters. Results: Phenotypes 1 and 2 had significantly higher BMI, fasting insulin and HOMA-IR values than other phenotypes. In terms of lipid profile, total cholesterol, triglyceride and LDL levels were higher and HDL levels were lower in phenotypes 1 and 2 than in phenotypes 3 and 4. Metabolic syndrome was most frequently seen in phenotype 1. In addition, SII and SIRI levels of phenotypes 1 and 2 were significantly higher than in phenotypes 3 and 4. Conclusion: Obesity, insulin resistance and metabolic syndrome risk were found to be high in PKOS diagnosed phenotype 1 and phenotype 2. In addition, SII and SIRI levels were found to be significantly higher in these groups compared to other phenotypes. These findings suggested that high SII and SIRI levels may be associated with obesity, insulin resistance, metabolic syndrome and cardio-metabolic risk.