Horizontal displacement of reinforced earth walls under earthquake loads
Deprem etkisi altında donatılı zemin duvarların yatay deplasmanı
  1. Tez No: 937625
  2. Yazar: MAHMUT KANŞAVA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HAMDERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatılı zemin duvarlar, istinat duvarı, deprem, sonlu elemanlar yöntemi, yatay deplasman, formül, Arias Şiddeti, Reinforced earth walls, retaining wall, earthquake, finite element method, horizontal displacement, formula, Arias Intensity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Donatılı zemin duvarlar, istinat ihtiyaçlarına daha ekonomik ve kolay uygulanabilir bir çözüm sunmaktadır. Donatılı zemin duvarlar, kat kat sıkıştırılmış dolgu ve dolguların arasındaki donatılarını birlikte çalışarak bir istinat duvarı oluşturması ilkesi ile çalışır. Donatılı zemin duvarlar diğer istinat yapılarına oranla daha esnek bir yapı olmaları sebebiyle deprem yükleri altında iyi performans sergilerler, bu sebeple deprem tehlikesi altında olan birçok ülkede de tercih edilen bir yapı çeşididir. Bu çalışma kapsamında, içsel sürtünme açısı, donatı aralığı ve modülü, duvar yüksekliği, zemin modülü, Arias Şiddeti ve baskın deprem frekansı gibi farklı parametreler kullanılarak modellenen donatılı zemin duvarlarının deprem etkisi altındaki rezüdiel yatay deplasmanları hesaplanmıştır. Burada elde edilen veriler kullanılarak donatılı zemin duvarların deprem etkisi altındaki yatay deplasmanını hesaplayan bir formül türetilmiştir. Modelleme aşamasında sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Bu şekilde hazırlanan model, literatürde mevcut olan bir saha deneyi ile kıyaslanarak doğrulanmıştır. Bu çalışmada geliştirilen formül sayesinde donatılı zemin duvarların deprem etkisi altındaki yatay deplasmanları öngörülebilecek ve tasarım kolaylığı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Reinforced earth walls offer an economical and easy solution for retaining requirements. Reinforced earth walls work on the principle in which the compacted fill placed in layers along with the reinforcements where these two work together to form a retaining wall. Compared to other retaining structures, reinforced earth walls are more flexible, which allows them to perform well under seismic loads. For this reason, they are preferred in many countries that are prone to earthquakes. In this study, the horizontal displacements of reinforced earth walls under seismic effects will be calculated using different input parameters such as the internal friction angle, reinforcement spacing and modulus, wall height, soil modulus, Arias Intensity and earthquake dominant frequency. Using the data obtained, a formula is derived to calculate the residual horizontal displacement of reinforced earth walls under seismic effects. The finite element method is used in the modeling phase. The model is verified by comparing it with a field test available in the literature. Through the formula developed in this study, the horizontal displacements of reinforced earth walls under seismic effects can be predicted to provide a preliminary design approach.