حاشية ملا إلياس الكوراني الكردي على شرح الرسالة الوضعية لعلي القوشجيدراسة وتحقيقا
Hâşiyetu Mollâ İlyâs el-Gôrânî el-Kurdî alâ Şerhi Ali el-Kuşçî alâ risâleti'l-vad'iyye li Adududdîn el-Îcî Tahkîkan ve Dirâseten
- Tez No: 937657
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Vaz' ilmi, Hâşiyetu Mollâ İlyâs el-Gôrânî el-Kurdî, Ali el-Kuşçî, Risâleti'l-vad'iyye, The science of wad, Hashiyetu Mollā İlyās al-Gōranī al-Kurdī, Ali al-Kūshcī, Risālatul-wad'iyyeh
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm, Molla İlyâs'ın hayatı, eğitimi, eserleri, hocaları ve öğrencileri üzerine detaylı bir araştırmayı içermektedir. İkinci bölüm ise Ali Kuşçu'nun Şerhu risâleti'l-vad'iyye adlı eserine Molla İlyâs'ın yazdığı haşiyenin tahkikine ayrılmıştır. Arap dili, en yaygın konuşulan dillerden biri olduğu için Molla İlyâs'ın dikkati, bu dili inceleyen ilimlere yoğunlaşmıştır. Bu anlamada vaz' ilmi söz konusu ilimlerden biridir. Vaz' ilmi, ilk konuluşları ve o esnada gözetilen hedefleri aracılığıyla lafız ve terkiplerin vaz'î delaletlerini incelemektedir. Molla İlyâs'ın bu alandaki eserleri, diğer eserlerinden daha fazla revaç bulmuştur. Ayrıca kaleme aldığı eserleri, ilmî birikimini ve geniş ufkunu ortaya koymuştur. Molla İlyâs, bu haşiyede sözün derinliklerini keşfetmek ve dilin farklı yönlerini anlamak için titiz bir üslup benimsemiştir. Ayrıca luğavî metinleri tahlil etme ve gizli manalarını ortaya çıkarma konusunda akıcı bir yöntem izleyerek vaz' ilminin etkisini derinlemesine araştırmıştır. Böylece okuyucuya, vazedilen lafzı diğerlerinden tam bir şekilde ayırt etme becerisi kazandırmıştır. Genellikle bağlama sadık kalarak müphem ifadelerin anlamlarını ele almış. Muteber kaynakları referans alarak yumuşak bir üslupla eleştirel tahliller yapmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis was divided into two parts. In the first section, I researched most related parts to the life of Imam Mollah Ilyās, from his upbringing, studies and sheikhs to his writings and students. In the second section, I investigated his footnote to Sharhu'l-wad'iyyeh by the scholar al-Kūshcī. Since the Arabic language is one of the most widely spoken languages, Molla Ilyas' attention was focused on the sciences that study this language. In this sense, the science of wad' is one of the sciences in question. The science of wad' concerned with the connotations of phrases and pragmatical structures, by explaining the origin of their placement and the goal taken into account during the placement process. The works of this prominent scholar in the Arab grammatical and linguistic field were more abundant in this science than in the rest of the sciences, to the point that his generous works became evidence of the breadth and spaciousness of his knowledge, his wit and his great wealth of knowledge. In this footnotes, the author has taken a precise approach to exploring the depths of speech and knowing the diversity of its aspects. He has followed a smooth approach in analyzing linguistic texts and clarifying their secrets, showing the influence of pragmatics in his discussions in an in-depth manner and precise theorizing so as to give the reader the complete ability to distinguish the subject word from others, as is often the case. He must indicate the meaning of everything that is ambiguous in a consistent linguistic cofntext, in addition to his organized critical analysis in a flexible maanner by relying on trustworthy sources that leave no room for self-doubt.