تحقيق حاشية على تفسير أنوار التنزيل، وأسرار التأويل لملا خسرو من صفحة 168 إلى 289
Molla Hüsrev'in Hâşiye âlâ Envari't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl adlı eserinin 168 - 249 sayfaların tahkiki
- Tez No: 529568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Molla Hüsrev, Hâşiye, Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl, Tefsir, Mullah Husraw, Hashiyeh, Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl, Tafseer
- Yıl: 2018
- Dil: Arapça
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu araştırmada, Molla Hüsrev'in Hâşiye âlâ Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl adlı eserinin 168 - 249 Sayfaların tahkiki yapılmış ve bir inceleme yazısı eklenmiştir. Eser Beyzâvinin tefsiri olan Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl eserinin Hâşiyesi olup Fatiha suresi ve Bakara suresinin 1. Ayetinden 140. Ayetine kadar olan kısmını içermketedir. Eserin tahkikinde üç yazmadan faydalanılmıştır. Tahkikte İslamî Araştırmalar Merkezi'nin (İSAM) esaslarına uyulmuştur. Diğer nüshalardan daha titiz yazıldığı için ح ile gösterilen nusaha esas alınmıştır. Müellifin alıntı yaptığı eserlerin tespiti yapılmış, ayetler gösterilmiş ve hadisler tahriç edilmiştir. Eserde zikredilen gayr-ı ma'ruf isimler tanıtılmış ve eserlere müracat etmek isteyen araştırmacılar için kaynakçaya yer verilmiştir. Açıklanması gereken kelimeler ve eserler dipnotta izah edilmiş, imla kurallarına da riayet edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been investigated the 168-249 pages of the book named (in translation) 'An Explanation of the Lights of Revelations and the Secrets of Narrations' (Hâşiye âlâ Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl) by Mullah Husraw and added a review of it. The book includes the chapters of Al Fatiha and (a part of) Al Bakarah (the verses from 1 to 140) from the Qur'an, is an explanation of 'The Lights of Revelations and the Secrets of Narrations' (Envâri't-Tenzîl ve Esrâri't-Te'vîl), a tafseer (commentary) of Qur'an by Beydavi. It has been used three different handwritten copies of it as reference in the study, which has been followed the standards by Islamic Research Center (İSAM). A specific copy marked with 'ح' has been taken reference due to the belief that it is more rigorous in writing than other copies. In the study it has been determined the references used by the author, shown the verses referenced to, and disclosed the prophetic Hadiths. It has also been introduced some uncommon names mentioned in the book, added a references section for researchers, explained in footnotes the concepts and works that required clarification.