Girişimci kişilik özelliklerinin girişimci niyeti ile ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Relationship between entrepreneurial personality traits and entrepreneur intention: A study on university students
- Tez No: 937656
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT BAYRAK KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci kişilik özellikleri, Girişimcilik niyeti, İşletme bölümü, Üniversite öğrencileri, Entrepreneurial personality traits, Entrepreneurial intention, Business administration department, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Günümüzde toplumların istihdam yaratarak zenginlik ve refaha ulaşmasında önemli bir görevi yerine getiren girişimcilik, sürdürülebilir ve sağlıklı ekonominin tesis edilmesinde ve ekonomik büyümenin teşvik edilmesine katkı sunmaktadır. Ekonomik gelişmişliğe katkılarından dolayı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, girişimciliğin desteklenmesini stratejik hedef olarak belirlemişlerdir. Bu bağlamda yükseköğretim kurumlarından da bireylerin girişimci kişilik özelliklerini geliştirerek onları girişimciliğe teşvik etmeleri beklenmektedir. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin girişimci kişilik özellikleri ile girişimcilik niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemenin yanı sıra öğrencilerin demografik özelliklerinin her iki değişken üzerindeki etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Nicel araştırma yöntemlerinin temel alındığı bu çalışma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 430 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonucunda öğrencilerin girişimci kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti düzeyleri bazı demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, bölüm, kariyer planı, girişimcilik dersi alma, sosyal medya etkisi, aile ve yakın çevresinde rol model bulunma) göre anlamlı farklılık göstermiştir. Öğrencilerin girişimci kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti düzeyleri arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiş; belirsizlik toleransı, risk alma eğilimi ve başarı ihtiyacı puanlarının girişimcilik niyetini güçlü şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca girişimcilik dersi almış olan katılımcıların girişimcilik dersi almayanlara oranla daha fazla girişimci kişilik özellikleri taşıdıkları ve girişimcilik niyetlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship plays a crucial role in creating employment and fostering wealth and prosperity within societies, contributing to the establishment of a sustainable and healthy economy, as well as promoting economic growth. Due to its contributions to economic development, both developed and developing countries have set supporting entrepreneurship as a strategic goal. In this context, higher education institutions are expected to develop individuals' entrepreneurial personality traits and encourage them to engage in entrepreneurship. This study aims to examine the relationship between university students' entrepreneurial personality traits and their entrepreneurial intentions, as well as investigate whether students' demographic characteristics affect these two variables. Using a quantitative research methodology, this study was conducted in a relational screening model. The research, which involved 430 students from Pamukkale University, revealed that students' entrepreneurial personality traits and entrepreneurial intention levels showed significant differences based on several demographic variables (gender, age, department, career plans, entrepreneurship course attendance, social media influence, and the presence of role models within their families or close circle). A strong positive relationship was found between students' entrepreneurial personality traits and entrepreneurial intentions. It was concluded that tolerance for ambiguity, risk-taking tendency, and need for achievement significantly predicted entrepreneurial intention. Additionally, participants who had attended an entrepreneurship course exhibited stronger entrepreneurial personality traits and higher entrepreneurial intentions compared to those who had not taken such a course.