Benzin-su emülsiyon yakıtının otto motor performansına ve egzoz emisyonlarına etkisinin deneysel araştırılması
The Experimental investigation of the gasoline-water emulsion fuels their effect on spark ignition engine performance and exhaust emissions
- Tez No: 93767
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlar, motor performansı, egzoz emisyonları, yakıt ekonomisi, benzin-su emülsiyonları. XI, Alternative fuels, engine performance, exhaust emissions, fuel economy, gasoline-water emulsions, Xll
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bu çalışmanın birinci bölümünde; içten yanmalı motorlarda alternatif yakıt kullanımının gerekliliği, günümüzde en çok kullanılan alternatif yakıtlar ile ülkemizde ki ve dünyada ki uygulama örnekleri kısaca anlatılmış, bu bilgiler doğrultusunda yapılan çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. İkinci bölümde; başta, Otto motorlarında yanma odasma su gönderilmesiyle ilgili yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Bu çalışmalar incelendiğinde Otto motorlarında yanma odasına enjeksiyon yöntemi ve yakıt-su emülsiyonu şeklinde olmak üzere iki farklı yolla su göndermenin mümkün olduğu görülmüştür. Yine bu bölümde, motorda yakıt olarak kullanılabilecek, kararlı faz yapışma sahip mikro ve makroemülsiyonlar ile hazırlama yöntemleri üzerine yapılmış çalışmalara örnekler verilmektedir. Bu çalışmalar incelendiğinde ise kararlı faz yapısı oluşturabilmek için çok çeşitli katkı maddelerinin kullanılmış olduğu görülmektedir. İkinci bölümün sonunda, geçmişte değişik benzin-su emülsiyonları kullanılarak yapılan motor, egzoz emisyonu ve taşıt testleri ile bu testlerden elde edilen sonuçlar verilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümü deneysel aşamaları kapsamaktadır. Deneysel çalışmalar iki ana kısımda gerçekleştirilmiştir. Birinci kısım; Otto motorlarında yakıt olarak kullanılabilecek makroemülsiyonlarm oluşturulmasıdır. Bu amaçla tespit edilen katkı maddesi ile hacimsel olarak %5-l 0-1 5-20 su içeren makroemülsiyonlar hazırlanmış ve bu emülsiyonlarda ki durumlar gözlenerek yakıt olarak kullanılabilecek kurşunsuz benzin-su kompozisyonları tespit edilmiştir. Deneysel çalışmaların ikinci kısmım motor performans ve egzoz emisyon testleri oluşturmaktadır. Bu kısımda deney motoru ve düzeni tanıtıldıktan sonra motor performans ve egzoz emisyon testlerinde izlenen yöntem açıklanmıştır. Bölümün sonunda ise deneylerde ölçülen değerler ve bunların sonucunda elde edilen motor performansı ile egzoz emisyonu değişimleri motor devir sayışma bağlı grafikler haline dönüştürülmüştür. Son bölümünde ise; deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ile, özellikle hacimsel olarak %5-l 0-1 5-20 su içeren emülsiyonlarla yapılan motor performansı ve egzos emisyonu testlerinin kurşunsuz benzinle yapılan testlerle karşılaştırılması ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the first section of this study; the necessity of using alternative fuels in internal combustion engines, alternative fuels which are used mostly nowadays and samples in Turkey and in the world have been explainad shortly. In the view of these knowledges, the aim and contents of this study have been pointed out. In the second section; especially in spark ignition engines the study on carrying water to combustion chamber has been included. It was seen that there were two different methods for sending water to combustion chamber; injection and fuel- water emulsion. From the point of this view, the method of sending water by fuel- water emulsion has been chosen. In addition to this, microemulsions and macroemulsions which have stable phase structure and which can be used as fuels in engines have been studied and these studies include the methods of preparing these emulsions. It has been observed that lots of different additives have been used for forming a stable phase structure. At the end of the second section, engine, vehicles tests and exhaust emission which had been done by using fuel-water emulsions in the past and the results obtained from these tests have been shown. The third section of this study include the experimental stages. The experimental studies are made up of two main parts. The first part include the forming of macroemulsions which will be used as fuel in spark ignition engines. With this aim, unleaded gasoline-water macroemulsions which contain %5-l 0-1 5-20 water per volume including additives, have been prepared and the useable compositions have been determined by observing the situation in these emulsions. Besides, knowledges about mixing method and its unity and the properties of the used additive substance have been explained. The second part of the experimental studies contain the engine performance and the test of exhaust emissions. In this section, the method followed for the engine performance and exhaust emission tests have been illustrated after the test engine and plan have been introduced. At the end of this section, value calculated from the experiments and engine performance including exhaust emissions changes have been shown as a diagram in the function of the engine speed. In the last section of this study, evaluation on the results obtained from the experimental study and the comparison of engine performance and exhaust emissions test made by emulsions containing %5-l 0-1 5-20 per volume and the tests performed with unleaded gasoline have been estimated and the suggestions have been made.