Taşıtlarda alternatif yakıt olarak hidrojen kullanımı
Hydrogen's usage in vehicles as an alternative fuel
- Tez No: 93766
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen depolama, hidrojen üretim, yakıt hücreleri, içten yanmalı motorlar, hidrojen katkısı. VH, Hydrogen storage, hydrogen production, fuel cells, internal combustion engines, hydrogen blending. Vill
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Günümüzde taşıtlarda kullanılan fosil yakıtlar, gerek emisyonları, gerekse rezervlerinin yetersizliği nedeniyle gelecekte ihtiyaca cevap veremeyecektir. Bu sebeple yapılan alternatif yakıt arayışlarında, yüksek yanma hızı, geniş tutuşma aralığı, düşük ateşleme enerjisi ve en önemlisi teorik olarak sadece su buharı emisyonu vermesi gibi olumlu özellikleriyle hidrojen büyük avantaj sahibidir. Hidrojen taşıtlarda direk olarak içten yanmalı motorlarda kullanılabildiği gibi, mevcut yakıtın zenginleştirilmesinde ve elektrik motorlu taşıtlarda yakıt hücrelerinde elektrik üretimi amacıyla kullanılabilmektedir. İçten yanmalı motorlarda hidrojen kullanımında karşılaşılan erken tutuşma ve geri tutuşma gibi sorunlar, gelişmiş püskürtme sistemleri ve çeşitli modifikasyonlarla giderilmiştir. Ancak hidrojenin kullanılabilmesi için, mevcut yakıtlarla rekabet edebilecek üretim maliyetlerine ve gereksinimlere cevap verebilecek depolama tekniklerine sahip olmalıdır. Mevcut ve geliştirilmekte olan hidrojen üretim ve depolama yöntemleri incelenmiş ve hidrojenin taşıtlarda kullanım yöntemleri hakkında bilgi verilerek daha önce yapılmış çalışma sonuçlan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is clear that fossil fuels used in vehicles wouldn't satisfy the needs when emmissions and reservs are considered. In alternative fuel researchs with its high flame speed, large ignition area, low ignition energy and particulary with emmission of only water vapor, hydrogen has a great advantage. Hydrogen can be used in fuel cells to produce electricity in electric powered vehicles and can be used in enrichment of existing fuel and can be used as primary fuel in internal combustion engines. Problems like backfire and preignition that occurs when operating with hydrogen can be altered by using advanced injection systems and some modifications.But hydrogen should have competitive production costs and satisfying storage technics. Existing and advanced production and storage technics are examined and information on hydrogen's usage technics in vehicles are given with previous works.