Sustainable marketing communication: A content analysis in fast fashion market
Sürdürülebilir pazarlama iletişimi: Hızlı moda pazarında içerik analizi
  1. Tez No: 937671
  2. Yazar: MELEK KURTISHAGAI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Pazarlama, Hızlı Moda, Pazarlama İletişimi, Sürdürülebilirlik, İçerik Analizi, Kurumsal Sorumluluk, Tüketici Algısı, Sustainable Marketing, Fast Fashion, Marketing Communication, Sustainability, Content Analysis, Corporate Responsibility, Consumer Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son yıllarda, sürdürülebilirlik ve pazarlama arasındaki kesişim, çevresel ve sosyal meselelerin kamuoyunu ve kurumsal stratejileri şekillendirmeye devam etmesiyle büyük ilgi görmektedir. Hızlı moda endüstrisi, hızlı üretim döngüleri ve uygun fiyatlı giyim talebiyle karakterize edilirken, çevresel etkileri ve etik endişeler nedeniyle artan bir incelemeye maruz kalmaktadır. Bu tez, hızlı moda endüstrisinde sürdürülebilir pazarlama iletişiminin rolünü, Zara ve H&M gibi büyük küresel markalara özel bir odakla incelemektedir. Bu markalar, sürdürülebilirliği pazarlama stratejilerine nasıl entegre ettiklerini, tüketici beklentilerini yönetirken kârlılık hedeflerini nasıl dengelediklerini anlamak amacıyla vaka çalışması olarak analiz edilmektedir. Kapsamlı bir içerik analizi yoluyla, bu araştırma, sürdürülebilir pazarlama iletişiminin kârlılık ve sorumluluk arasında bir köprü olarak nasıl hizmet edebileceğini araştırmaktadır. Araştırma, Zara ve H&M'in atık azaltma, sorumlu tüketimi teşvik etme ve etik çalışma uygulamalarını destekleme gibi sürdürülebilirlik zorluklarına yönelik kullandıkları yöntemleri ve mesaj stratejilerini değerlendirmektedir. Ayrıca, bu tez, bu stratejilerin tüketici algılarını etkileme ve marka bağlılığını artırma üzerindeki etkinliğini araştırmaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilirliğin pazarlama içindeki sunduğu fırsatlar ve engelleri inceleyerek, iş modellerini sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu hale getirmek isteyen şirketler için uygulanabilir bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Sürdürülebilir pazarlama iletişiminde en iyi uygulamaları öne çıkararak, kârlılığı çevresel yönetim ve sosyal sorumluluk ile dengeleme için bir çerçeve sunmaktadır. Sonuç olarak, bulgular, hızlı moda endüstrisinde tüketici güveni inşa etmek ve sürdürülebilirliği başarmak için şeffaflık, özgünlük ve uzun vadeli taahhüdün önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the intersection of sustainability and marketing has gained substantial attention, as environmental and social issues continue to shape public discourse and corporate strategy. The fast fashion industry, characterized by its rapid production cycles and high demand for affordable apparel, faces mounting scrutiny due to its significant environmental impact and ethical concerns. This thesis examines the role of sustainable marketing communication within the fast fashion industry, with a specific focus on major global brands like Zara and H&M. These brands are analyzed as case studies to understand how they integrate sustainability into their marketing strategies while managing consumer expectations and profitability goals. Through a comprehensive content analysis, this research explores how sustainable marketing communication can serve as a bridge between profitability and responsibility. The study evaluates the methods and messaging strategies used by Zara and H&M to address sustainability challenges, such as reducing waste, promoting responsible consumption, and supporting ethical labor practices. Furthermore, this thesis investigates the effectiveness of these strategies in influencing consumer perceptions and fostering brand loyalty. By delving into both the opportunities and obstacles that sustainability presents within marketing, this study aims to provide actionable insights for companies seeking to align their business models with sustainable development goals. It highlights best practices in sustainable marketing communication, offering a framework for balancing profitability with environmental stewardship and social responsibility. Ultimately, the findings underscore the importance of transparency, authenticity, and long-term commitment in building consumer trust and achieving sustainability in the fast fashion industry.