İstanbul'daki beş yıldızlı otellerin personel mekanları üzerine bir araştırma
A Research about the staff areas in five-star hotels in İstanbul
  1. Tez No: 93769
  2. Yazar: CEMAL GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Otel organizasyonu, otellerde personel yemekhanesi, otellerde personel soyunma odaları, otellerde personel eğitim odası, otellerin personel mekanları
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Altı bölümden oluşan bu araştırmanın amacı, İstanbul'daki beş yıldızlı yedi oteli baz alarak, otellerin personel mekanlarının tasarım kriterlerini ortaya çıkartmak ve otellerin bütün yönleriyle araştırılmış ve üzerine çok sayıda araştırma yapılmış olan müşteri mekanlarının dışında kalan personel mekanlarına, uzman kişilerin dikkatlerim çekmektir. Giriş bölümünde, araştırmanın kapsamı ve konunun önemi belirtilmiş, ikinci bölümde ise araştırmanın problem alam olan turizm ve türleri, konaklama tesislerinin ve otellerin sınıflandırılması, otellerin mekan analizi gibi temel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde personel olgusu incelenip, otellerin personel organizasyonları ve tüm personelinin görevleri organizasyon şemaları ile desteklenerek irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, otellerin personel mekanlarının tasarım ilkeleri ortaya çıkartılmıştır. Bu mekanlar; personel yemekhaneleri, personel soyunma odaları ve personel eğitim odalarıdır. Beşinci bölümde, İstanbul'da incelenen beş yıldızlı otellerin personel mekanlarının analizleri, fotoğraflarıyla birlikte sunulmuş ve değerlendirilmiştir. Bu otellerin servis mekanlarının bulunduğu katların planlan tezin sonuna eklenmiştir. Sonuç bölümünde, otellerin oluşumunda ve gelişim projelerinde, ağırlıklı olarak müşteri gereksinimleri ve mutluluğunun düşünüldüğü dönemden çıkılıp, personel sorunlarına eğilinmeye başlanan günümüzde, araştırmada sunulan kriterlerin birer tasarım girdisi olarak kabul edileceğine ve sunulan örneklerin, konuyla ilgili uzman kişilere önemli bir kütüphane oluşturacağına inanıldığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research work, which is about the five-star hotels in Istanbul, is to discover the designing criteria of the staff areas. Also, getting experts' attention on these areas, rather than the guest areas which already been subject to a number of researches, is aimed. This research work is consisted of six parts. In the introduction, the content of the research and the importance of the subject is described. In the second part, basic information about various kinds of tourism, classification of hotels and other accomodation establishments is included and analysis of the areas, which are the main problem areas of the research is studied. In the third part, the staff concept is studied. Staff organizations in hotels and duties of the entire staff (supported by organization schemes) are studied. In the fourth part the designing principles of the staff areas are studied. These areas are; the staff dining room, the staff lockers' rooms and the staff training room. In the fifth part, the analysis of the staff areas in seven of the five-star hotels in Istanbul, is presented with photographs and is evaluated. The plans of the staff areas of these hotels are given in the appendix. In conclusion; the belief is that the criteria presented in this research will be input in the designing and planning policy and the examples presented will become literature for professionals in this sector.